El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

I al jovent... ¿Com l'ha afectat aquesta pandèmia?

L'estudi té en compte la situació de les i els joves ontinyentins d'entre 12 i 30 anys.
  • La presentació ha començat amb una reflexió respecte de com ha afectat la situació sociosanitària al jovent, posant en relleu alguns aspectes com ara la precarietat al treball o l'habitatge.
  • L’estudi ha estat per l’elaboració d’anàlisis quantitatives, amb enquestes a joves d’entre 12 i 30 anys, i qualitatives, amb entrevistes a persones del mateix rang d’edat.

Aquest dimarts, el Consell Local de la Joventut d’Ontinyent ha presentat l‘Estudi sobre l’impacte de la COVID-19 en el jovent ontinyentí’, una anàlisi basada en les enquestes i entrevistes que l'entitat ha estat realitzant durant els darrers mesos.

La presentació, la qual ha tingut lloc a través d’una connexió en directe a la plataforma Youtube, ha començat amb una reflexió respecte de com ha afectat la situació sociosanitària al jovent, posant en relleu alguns aspectes com ara la precarietat al treball o l'habitatge. Blanca Díaz, Maria Navarro, i Ricardo Úbeda (secretaria, tècnica de participació i tresorer, respectivament, del CLJO) han pres la paraula per a fer públic aquest estudi. A més, s’ha comptat amb la intervenció d’Alexandre Vila, vicepresident del Consell Valencià de Joventut.

Respecte de l’estudi, Maria Navarro, tècnica de Participació del Consell Local de la Joventut d’Ontinyent, presentava els objectius generals de l’estudi, el qual ha comptat amb la col·laboració de l’Ajuntament de la ciutat, el Consell Valencià de la Joventut i l’IVAJ (Institut Valencià de la Joventut). “Aquests objectius han estat analitzar l’impacte i els efectes de la pandèmia en el jovent ontinyentí, d’entre 12 i 30 anys, i l’elaboració de recomanacions per a la reducció de l’impacte de la pandèmia en la joventut ontinyentina”.

Tot seguit, la tècnica del CLJO ha desglossat les dues parts principals que han conformat la investigació. D’una banda, una anàlisi més quantitativa ha servit per a trobar respostes a partir d’una sèrie d’enquestes realitzades a joves ontinyentines i ontinyentins d’edats compreses entre els 12 i els 30 anys.

Amb l’avaluació dels resultats es pot afirmar que gran part de les persones enquestades es troben en situació de compaginar treball i estudis, sent aquestes feines, en gran part, bastant precàries. Aquesta tendència no fa sinó fer més forta la valoració negativa de la percepció de la situació laboral actual.

Un dels àmbits en els quals l’estudi promogut pel Consell Local de la Joventut d’Ontinyent ha prestat especial atenció ha estat l’educatiu, a causa del canvi d’hàbits d’estudi que s’ha experimentat a conseqüència de la docència en línia. En aquest sentit, l’estudi evidencia la manca d’aparells amb connexió a internet en la població juvenil. A més, aquest nou estil de docència durant el confinament s’ha traduït en una major inversió del temps d’estudi per part de l’alumnat i ha acabat per suposar la preferència generalitzada d’una docència presencial.

Pel que fa a les conseqüències socials del confinament, el jovent enquestat, majoritàriament, ha passat aquests dies de tancament amb la família, produint-se una bona valoració de la convivència. No obstant això, el 2% dels participants en l’estudi han afirmat haver sofert algun tipus de violència durant el confinament. L’elevat nombre d’hores dedicades als jocs en línia i a les xarxes socials, així com a les plataformes de contingut audiovisual, han estat un condicionant a l’hora d’avaluar la interferència de la pandèmia en la salut mental i física de les i els joves ontinyentins.

Finalment, aquesta primera part quantitativa de l’estudi posa en qüestió els mitjans de comunicació, sent significativament negativa la visió que la joventut té sobre aquests.

Conjuntament amb l’elaboració de les enquestes, el Consell Local de la Joventut d’Ontinyent ha apostat per realitzar una sèrie d’entrevistes, de manera que aquest estudi ha estat dotat també de dades qualitatives. En aquest cas la població objecte d’estudi ha estat el mateix (jovent de la ciutat d’Ontinyent, en edats compreses d’entre 12 i 30 anys) i s’ha comptat amb la participació de 4 persones d’entre 12 i 17 anys, 8 persones d’entre 18 i 23 anys i 5 persones d’entre 24 i 30 anys.

Es tracta d’un total de 17 persones entrevistades que han abordat temes com ara els canvis personals o socials que han pogut afectar el jovent arran de la pandèmia, l’ajornament i els canvis d’algun projecte de vida com a conseqüència de la COVID-19 o la importància de l’atenció psicològica al jovent, entre altres aspectes.

La ponència de Maria Navarro ha conclòs amb una crida a la necessària revisió del I Pla de Joventut d’Ontinyent, ja que des del Consell s’argumenta que “aquestes propostes han de revisar-se perquè ens endinsem en una nova realitat. S’ha considerat oportú realitzar aquest estudi per a proposar respostes adaptades a la situació actual”.

Al tancament de la presentació, Ricardo Úbeda aprofitava “per a anunciar el pagament del conveni amb el Consell Local de la Joventut d’Ontinyent per part de l’Ajuntament. Aquest pagament arriba tres o mesos tard i amb un tracte pejoratiu cap a aquesta entitat. D’aquesta actitud entenem un dèficit democràtic a la ciutat. No obstant això, agraïm la tasca de l’oficina jove i de la regidoria de Joventut”.