El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

Article d'opinió de Germán Llorca Abad,

Germán Llorca Abad

I ara, a votar

Ningú no pot negar la importància de les manifestacions. Són importants per molts motius, tot i que jo destacaria el de que són “visibilitzadores” de…

Ningú no pot negar la importància de les manifestacions. Són importants per molts motius, tot i que jo destacaria el de que són “visibilitzadores” de temes (qüestions, debats, fets, injustícies…) que ocupen poc espai en el debat públic. És molt important manifestar-se, però disculpeu-me si esta obvietat ofén a algú: encara més important és anar a votar. 

He escrit moltes vegades sobre la mentida que suposen les democràcies modernes. Ho he fet perquè no deixe de pensar que hi ha molts detalls als que no tenim accés ple i que serien importants a l’hora de prendre una decisió (electoral o democràtica). Pense, per exemple, en quins bancs administren el deute dels partits polítics. Pense, per exemple, perquè Arabia Saudita és un “país amic” i perquè Haití és com si no existira. O pense com és possible que hi haja una cosa que es diu “mercat financer” que decideix si un estat por fer front al seu deute extern o no.

Ara bé, votar (i també ho he dit moltes vegades) no deixa de ser un dels recursos que com a societat ens queda per a intentar canviar les coses. Les polítiques concretes en un sentit o un altre, al capdavall de la història, no són totes iguals i tenen una incidència molt gran sobre les persones. I saber gestionar això com a font d’interés general hauria de ser una de les prioritats de totes les societats com a conjunt que s’organitza. No sóc capaç de discernir què és el que per a una persona és important a l’hora de votar (supose que hi ha molts motius), però haurien d’haver algunes “coses” en les que totes les persones estiguérem d’acord. Mmm… no sé, no votar a lladres, mentiders, o usurpadors d’idees; per exemple?

En els últims temps hi ha un altre factor que hauria d’importar: la dels partits que d’una forma directa o indirecta proposen tornar a valors franquistes i d’exclusió. Ací el ventall és ample. Hi ha, a més, partits que són obertament franquistes i aquells que ho són però que s’esforcen per no dir-ho o aparentar-ho clarament (qüestió de pràctica). Si a vosté no li importa ser franquista… no és de vosté de qui estic parlant. Si a vosté sí que li importa que l’identifiquen amb el franquisme, sí que pot sentir-se al·ludit pel que estic dient.

Tornat al cap primer. Ara, damunt la taula, hi ha una opció real i tangible què en passar les eleccions ens governe una selecció de partits que, entre altres, estan proposant tornar a valors franquistes que pensàvem que havíem superat. Sobre tot, en aquells que afecten a les dones en primer lloc. Les manifestacions de divendres passat van ser espectacularment esperançadores de cara a aturar la possibilitat d’un govern filofranquista…

Recordeu que per a que això no passe, tan important és anar o recolzar una manifestació com VOTAR.

Germán Llorca-Abad