El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

... I cadascú rehabilità sa casa

Aquest mes d'agost s'han iniciat les obres de les dues cases
Després que Sedano gastara 45.000 euros en advocats, els dos veïns afectats han iniciat les obres pel seu compte

És una de les imatges del centre d'Alcoi en ple mes d'agost. Els veíns de Sant Llorenç 20 i de Mossèn Torregrossa 3 i 5 han iniciat per separat les seues respectives obres de rehabilitació. Unes obres que són el final d'un contenciós provocat pel govern de Sedano de la mà del regidor Rafa Sanus -amb interesos en la zona- i que li ha costat 45.000 euros en advocats a tots els alcoians. Una llarga història que, sense que servisca de precedent, li ha donat la raó els veïns que un dia, sense saber per què, es van assabentar que els anaven a 'birlar' sa casa.

És una de les imatges del centre d'Alcoi en ple mes d'agost. Els veíns de Sant Llorenç 20 i de Mossèn Torregrossa 3 i 5 han iniciat per separat les seues respectives obres de rehabilitació. Unes obres que són el final d'un contenciós provocat pel govern de Sedano de la mà del regidor Rafa Sanus -amb interesos en la zona- i que li ha costat 45.000 euros en advocats a tots els alcoians. Una llarga història que, sense que servisca de precedent, li ha donat la raó els veïns que un dia, sense saber per què, es van assabentar que els anaven a 'birlar' sa casa.

El propietàri d'un negoci del costat comenta que és la fotografia de l'estiu. "Abans passaven alguns turistes despistats per ací, però este estiu només passen alcoians que li fan la foto a les cases. Ja era hora que s'aclariren". Parla, evidentment, de Sant Llorenç 20 i Mossèn Torregrossa; un assumpte urbanístic que ha acabat per fi potser com hauria d'haver començar: És a dir, que cadascú es re-construira la seua casa sense expropiacions ni juis. Això és el que han demanat sempre els veïns de Sant Llorenç 20, que un 30 d'octubre de 2009 van vore com Sedano, amb el seu vot inclós, aprovava un pla urbanístic que implicava l'expropiació de l'edifici que dona a Sant LLorenç en favor del propi ajuntament i d'un promotor vinculat al seu regidor, Rafa Sanus. Aquella operació, qualificada d'atropellament pels veïns implicats va anar avant, i tant.

El problema per a Sedano i Sanus fou que en aquesta ocasió, van punxar en os -com se sol dir- perquè els veïns de SL20 no eren gent gran ni families d'alcoians residents fora de la ciutat als que els fins i tot els molesta tindre una casa a mig caure al centre d'Alcoi. Es van trobar amb uns aguerrits veïns predisposats a fer el que fora per mantindre sa casa. El capritx de Sanus li va costar molts diners també en advocats als veïns de SL 20. Sanus i Urbanisme es van traure de la mànega que una llei de finals dels anys 1.800 del segle passat, deia que s'havia de retranquejar el carrer i que per tant, l'expropiació tenia sentit. Els veïns de SL 20 es quedaven sense casa i Ajuntament i promotor (amb Sanus pel mig) es quedaven tota la casa (4 balcons a Sant Llorenç i un a Mossèn) pel mòdic preu d'uns 18.000 euros aproximadament).

La pressió popular dels veïns amb cartells penjats dels balcons en plena cavalcada de Reis, campanya mediàtica en premsa i denuncies als jutajts, va tindre primer resposta des de l'Audiencia d'Alacant suspenent cautelarment el Pla urbanístic i a mitjans de 2012 la sentencia definitiva desautoritzant totalment l'operació.

El ara ex regidor Rafa Sanus s'ho va pendre molt malament i va denunciar un a un tots els veins en un juí caricaturesc que va quedar arxivat. Sanus volia 'enchironar' els veïns per un vídeo descriptiu del problerma urbanístic, una qüestió que no va prosperar ni de lluny a palau de justicia. La 'pataleta' de Sanus va quedar en un no-res.

Agost de 2013, el promotor amic de Sanus ha unit els números 3 i 5 de Mossèn Torregrossa per fer-se'n una casa nova, i els veïns de SL20 l'estan rehabilitant interior i exteriorment. Amb cinc anys de retard i milers d'euros gastats inutilment i amb un regidor que ha renunciat al seu deure de represenant del poble pel que el van triar democràticament.

Tota la informació d'aquest cas al blog http://slorenzo20.blogspot.com.es