El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

I 'Pelletes' tornà a la foguera 150 anys després

  • El succés del Petroli donà pas a un nou Alcoi. Es pot dir que la modernitat arrancà després de la mort de Pelletes

150 anys després, Pelletes tornà a tastar el foc. El succés, però amb un ninot de drap s'ha registrat aquest dissabte a la foguera del Partidor. Recordar i entendre el passat és important i amb aquesta recreació culmina una setmana d'actes referenciats a aquesta revolta obrera que posà fi a la vida de l'alcalde, Agustín Albors, 'Pelletes' un 10 de juliol de 1873 en la que és considerada com una de les revolucions de treballadors més importants del món.

Conferències, rutes guiades, activitats per a xiquets i... la crema de Pelletes en la foguera del Partidor, que decidí ajornar la nit de Sant Joan a la nit del petroli, el dissabte 8 de juliol.

Alcoi, de la mà del CAHEA i sota l'organització del professor Diego Fernández, ha dut fins a Alcoi i Cocentaina (realment la revolta dels obrers arranca en un molí dels Algars, a Cocentaina) un seguit d'actes per a commemorar els 150 anys de la crisi del Petroli, quan la classe treballadora va organitzar una vaga general en protestar per les dolentes condicions laborals que patien en un moment de gran potència econòmica de la zona.

La vaga se li'n va anar de les mans a l'alcalde, Agustín Albors (Pelletes) i en la concentració dels treballadors en l'actual plaça de l'Ajuntament, un tir d'un policia (suposadament se li va disparar l'arma) va provocar un tiroteig amb la conseqüent indignació i focus virulent. La batalla campal acabà amb la mort 'popular' de l'alcalde, cremat i arrossegat pel poble.

289 persones anaren a la presó. L'exèrcit prengué la ciutat, però al cap de pocs dies se n'hagué d'anar per a controlar el cantó de Cartagena.

Un esdeveniment obrer i social que sacseja el món el 1873 i que ha estat motiu d'estudi per especialistes de tot el món.

Aquest succés canvià per sempre Alcoi, perquè provocà l'arribada dels militars del Biscaia 21, la creació del Monte de Piedad, vivendes socials i altres molts avanços.

En el 125 aniversari ja es va organitzar un seguit d'actes amb un espectacle de llums en la plaça que recordaven els incendis.

Aquest 2023, s'ha recordat aquells fets amb la segona crema de Pelletes.