El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

Ibi ret homenatge a les 33 víctimes de l'explosió de Mirafé

Aquest diumenge 30 d'abril s'inaugurarà un monument al Passeig dels Geladors, a prop del Centre de Salut II

El 16 d'agost de 1968 va explotar a Ibi 'la fàbrica de la pólvora', com es coneixia Mirafé, empresa dedicada a fabricar fulminants per a joguets. Va ser l'accident laboral més greu i dolorós que ha patit la vila joguetera. 33 persones van morir, entre d'elles xiquets i fins i tot, embarassades. A punt de complir-se 50 anys des del sinistre, des de l'Ajuntament d'Ibi volen fer un reconeixement a totes les víctimes de l'explosió.

Les 33 víctimes que moriren l'any 1968, en l'explosió de la fàbrica Mirafé d'Ibi, rebran ara homenatge i un record durader amb el monument que l'Ajuntament d'Ibi inaugurarà aquest diumenge 30 d'abril. Estarà ubicat al Passeig dels Geladors, a prop del Centre de Salut I, i comptarà amb els noms de totes les persones que van morir en l'accident laboral més gran que ha viscut la vila joguetera.

Els fets es remunten a la nit del 16 d'agost de 1968, quan la fàbrica va explotar. No existien condicions laborals adequades com ara, i entre les víctimes hi ha menors i, fins i tot, dones embarassades, que també hi estaven treballant. L'Ajuntament en eixe moment desconeixia els treballs que es feien a l'empresa, que ni tan sols estava donada d'alta. I aquest sinistre va servir perquè diaris de tirada nacional demanaren endurir les inspeccions laborals per evitar tragèdies similars. Anys després es va celebrar a Alcoi un juí sobre el succés, tot i que sense molt camí, ja que els propietaris de l'empresa també moriren en l'explosió. Els fets commocionaren a una població, que en eixe moment, no superava les 10.000 persones.

La jornada d'homenatge començarà de matí, a les 11 hores, amb una missa en l'església de la Transfiguració del Senyor. A continuació, autoritats i familiars de les víctimes destaparan el nou monument, que quedarà en Ibi per a recordar les víctimes.

Ja de vesprada, es projectarà la documentació gràfica que es té del sinistre. Serà a les 17 hores al Centre Cultural Salvador Miró. I tot seguit, els assistents podran vore l'obra de teatre "Fràgilxs: Reconstrucción Ficcional de la Memoria", amb entrada lliure i gratuïta.

L'alcalde d'Ibi Rafael Serralta vol així fer justícia amb aquest lamentable succés, que ha estat "en l'ombra del temps durant molts anys". Serralta explica que "en tot moment hem comptat amb l'opinió dels familiars per a respectar la seua voluntat en un tema tan delicat. Per això, des del consistori hem volgut dedicar un xicotet espai en el nostre poble per a col·locar aquest monument, en el que apareixeran els noms de totes les persones mortes en aquest accident, amb la intenció de què siga un espai de record per als veïns". Serralta anima a tota la població, això com associacions culturals i socials, a què participen en aquesta jornada de record a les víctimes del Mirafé.