El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

Article d'opinió de Germán Llorca-Abad,

Germán Llorca-Abad

Indigneu-vos!

És el títol del llibre d’Stéphane Hessel que es va fer famós fa uns anys. Uns anys quan els fenòmens del Moviment 15M (també conegut com «dels indignats») i ‘Occupy Wall Street’ omplien titulars periodístics i, vull pensar, suscitaven debats sobre qüestions que hui pareixen de ciència ficció. Què vos indigna deu anys després de tot allò? Eixa és la pregunta que vull fer-vos hui.

Tant el 15M, com el que s’ha considerat la seua extensió nord-americana de l’Occupy Wall Street’, partien d’una realitat brutal: la del riu de misèria que va generar la crisi especulativa de 2008 a tot el món. Que si anàvem a refundar el capitalisme, que si la crisi econòmica (i el patiment humà que va generar) anava a convertir-nos en millor societat... a què em sona tot això?

I la pregunta és, què indignava en aquell moment i què indigna ara. Les crisis són oportunitats perdudes, però no ho són per a tot el món (perquè qui té el mànec de la paella de la mà les aprofita per agarrar-lo encara més fort). Per a la resta de mortals, són perdudes perquè generen una sensació de frustració quan comprovem que res, o molt poc, canvia de veritat.

Entre paradisos fiscals, evasió d’impostos, frau fiscal, especulacions financeres, condonació a grans deutors, fugida de capitals, amnisties i corrupció; l’erari públic de l’Estat espanyol deixa d’ingressar 90.000 -noranta mil- milions d’euros a l’any. No sé què penseu, però això continua indignant-me molt deu anys després i no perquè jo siga capaç d’entendre la xifra. No sóc capaç d’entendre-la, però sí que entenc que són uns ‘dinerets’ que podrien usar-se per a pagar moltes coses.

Per a que vos feu una idea i pugueu comparar: la UE destinarà, a través de diferents fórmules, uns 140.000 -cent quaranta mil- milions d’euros en SIS ANYS per a pal·liar els efectes negatius que la crisi del Covid ha provocat en Espanya. Enguany, arribaran els primers 9.000; és a dir, només un 10% de tot el que FURTEN TOTS ELS ANYS els qui provoquen les crisis.

Stéphane Hessel proposava una insurrecció pacífica. No sé si quan de veritat s’acabe el quinzet serà pacífica o a hòsties.