El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

Iniciativa d’Aigua Pública i Guanyar Alcoi aposten per la municipalització del servei de l’aigua

La votació es fa en base a un informe que s'ha denunciat des de diferents entitats per irregularitats en les dades

La plataforma i el partit polític local asseguren que la municipalització abarataria costos i aportaria beneficis econòmics per la gestió directa del servei municipal. El pròxim divendres 7 de gener al plenari han de votar la licitació del servei d'abastiment d'aigua.

Després de setmanes de debat per l’informe sobre la gestió de l’aigua per part d’Aqualia, demanat a una empresa privada i acceptat des del govern socialista, el pròxim 7 de gener s’ha de votar al ple municipal la licitació del servei. Davant les dades errònies del citat informe, diversos partits polítics i plataformes han denunciat i demanat que esta votació es pospose a quan es tinga informació més fiable.

Des la Iniciativa d’Aigua Pública asseguren que “a l’any 2000, el govern municipal, presidit pel PSOE, va acometre junt al PP, la privatització del servei d’abastiment d’aigua en la ciutat, mitjançant un procés obscur i antidemocràtic que va impedir, de fet, la participació efectiva de la ciutadania en la presa de decisions, malgrat que es van realitzar mobilitzacions i es va aconseguir el recolzament amb més de 10.000 firmes demanant la supressió de la privatització”. El resultat va ser la concessió del servei d’abastiment d’aigua a l’empresa Aqualia durant 20 anys.

Passat este temps, i havent sigut prorrogada, ara està a punt de finalitzar: “De nou un govern socialista, en este cas presidit per Toni Francés, persisteix en la privatització utilitzant procediment semblant al d’aleshores i aprofitant dates nadalenques, alhora que presenta un informe de part encarregat a una consultora privada que incorpora notables inconsistències tècniques i metodològiques i, fins i tot, està plagat de matisos i posicionaments ideològics a favor de la gestió privada”, afirmen des de la plataforma.

Des de la Red d’Aigua Pública, demanen a l’alcalde que pose en marxa un procés participatiu i democràtic sobre la forma de gestió de l’aigua en Alcoi i que reconduixca la proposta del plenari del pròxim divendres. A més recolza el posicionament de la la Xarxa Valenciana per l´Aigua Pública i dels moviments ciutadans a favor de la remunicipalització i gestió pública d’este servei.

Des de Guanyar Alcoi fan referència a l'Informe de fiscalització del sector públic local de l'exercici 2011, realitzat pel Tribunal de Comptes i que ja assenyalava els beneficis econòmics de la gestió directa de quasi la totalitat dels serveis públics municipals, abaratint el cost del servei i atorgant-li major eficiència i qualitat.

A l'informe s'assenyala que en tots els trams de població estudiats, la mitjana del cost de la gestió pública de l'aigua és menor que la privada. Pel que fa als costos per la gestió directa es consideren les despeses en personal, béns i serveis corrents, financers o d'amortització d'equips així com despeses indirectes de la prestació del servei. La conclusió de l'informe era clara, el servei d'abastiment d'aigua gestionat pel mateix municipi és més econòmic i eficient. La portaveu del grup municipal Guanyar Alcoi, Sandra Obiol assenyala que "si l'experiència d'altres municipis, grans, xicotets i mitjans, ens diu que si municipalitzem és viable, que a més paguem millor als treballadors, baixa la taxa d'absentisme laboral, donem un millor servei al veïnat d'Alcoi i que el que recaptem ho reinvertim en el municipi, per què no hem de fer-ho?, és una mesura de sentit i bé comú".

Sandra Obiol remarca que "tenim clar que no tot és fàcil en una municipalització d'un servei, però que hem tingut temps de sobres per a poder planificar-ho de forma correcta durant els últims anys. Si no es fa és perquè realment mai ha hagut voluntat de municipalitzar el servei tal com ha quedat demostrat" i afegeix que "des de la plataforma ciutadana Guanyar Alcoi volem un servei municipal i de gran qualitat, molt millor del que tenim ara amb el qual, a més de poder gestionar l'aigua de forma pública i siga el municipi el que es quede els beneficis i els invertisca en la mateixa ciutat, volem també que distribuïsca l'aigua de forma eficient, reduint les pèrdues i que este servei siga equitatiu i just, abaratint les taxes a aquelles persones que ho necessiten, gestionant l'aigua de forma eficient i això, sols ho podem fer si és pública, del tot el veïnat d'Alcoi".