El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps
Terrassa oberta aquest 11 de maig

Les normes generals són no omplir més d'un terç de la capacitat de la tenda o comerç, i un màxim del 50 per cent a les terrasses. Grups amb un màxim de 10 persones i guardant les distàncies, i ja es pot viatjar la família junta en el cotxe. Però encara, fins a nou avís, no podem eixir del departament de Salut d'Alcoi. Et detallem les noves normes.

 

Continua sense ser obligat l'ús de mascaretes excepte en el transport públic, tot i que el seu ús és "convenient i altament recomanable".

És el moment d'utilitzar el cap per a iniciar la recuperació de l'activitat econòmica, donant suport al comerç de les nostres comarques però amb la precaució necessària perquè no se'ns vaja de les mans un possible rebrot. Et recordem què es pot fer durant aquesta primera fase.

El departament de Salut d'Aloi ha entrat aquest 11 de maig en la primera de les fases de desescalada, i que com sabeu, permet recuperar part de l'activitat econòmica i algunes de les pràctiques socials. Les nostres comarques, que pertanyen al departament de salut 15 d'Alcoi, formen part d'eixe 30 per cent de la Comunitat Valenciana que ha iniciat la primera fase, i on es troben pràcticament totes les Comarques Centrals, des de Gandia fins a Alcoi. 
Però atenció, perquè, de moment, no es permet viatjar a altres departaments encara que estiguen en la mateixa fase. Els motius pels quals es pot canviar de departament són els ja acceptats fins ara: motius sanitaris, professionals o empresarials, de retorn a la residència familiar, i assistència a majors o persones vulnerables.

Mesures de caràcter social

En la fase 1 es permet el contacte social en grups reduïts de màxim 10 persones, sempre complint les distàncies. També es permeten vetlatoris i soterraments, amb 15 persones com a màxim a l'aire lliure, i 10 en espais tancats. Reobrin els edificis de culte, però no poden omplir més d'un terç de l'aforament. I les persones que viuen juntes ja poden viatjar junts en el mateix vehicle.

 

Mesures econòmiques

Reobri el comerç a la menuda i de serveis que tinga menys de 400 metres quadrats, sense necessitat de cita prèvia però amb un aforament màxim del 30 per cent a les tendes.

També obrin, com sabeu, les terrasses, on es permetrà reunions de fins a 10 persones per grup, i omplint un màxim del 50 per cent de la terrassa (recordem que els ajuntaments de les comarques en la seua gran majoria han ampliat gratuïtament l'espai al carrer de les terrasses perquè també puguen amplia l'aforament permés).

Es recomana el pagament amb targeta o altres mitjans que eviten el canvi de bitllets i monedes. I als lavabos dels establiments d'hostaleria tan sols es pot entrar d'un en un.

Es recupera l'activitat del sector agroalimentari. I també reobrin, però amb cita prèvia, els concessionaris d'automòbils, les estacions de la ITV, els centres de jardineria, i els vivers de plantes. També es permet obrir a les concessionàries de joc públic d'àmbit estatal, tot i que la xarxa de vendes no s'iniciarà almenys fins al 18 de maig, a espera que gran part del territori nacional estiga en la fase 1.

Esport

A les mesures ja aplicades fa una setmana, s'afegeix la possibilitat de realitzar activitats esportives individuals en centres esportius, però amb cita prèvia i sense contacte físic amb altres esportistes, ni ús de vestuaris.


Mesures culturals i turístiques

Es reactiven museus, biblioteques i espectacles culturals, però totes amb restriccions d'aforament. La norma general és només omplir un terç de l'aforament, però per exemple, per a actes culturals, també es concreta que han de ser màxim 200 persones, assegudes, i amb el distanciament necessari.

Es reprén el turisme actiu i de natura amb grups limitats de persones, i reobrin hotels i allotjaments turístics però amb les zones comunes tancades.


Mesures generals

Cal no oblidar que es manté la necessitat de distanciament entre persones i higiene. L'ús de mascaretes fora de casa "és convenient" en tot moment, i "altament recomanable" quan no es puga complir amb el distanciament social. Són obligatòries en el transport públic.

I recorda que si presentes símptomes, cal avisar al 900 300 555 o demanant cita per internet en el teu centre de salut.

 

Dubtes encara per esclarir

Tot i la informació detallada, encara queden dubtes per esclarir com què passa amab les franges horàries. La Comunitat Valenciana té potestat per a modificar-les (perquè els xiquets puguen eixir en horari de menys calor), però encara no s'ha detallat aquest canvi. En principi les franges continuen actives, tot i que en la pràctica seran flexibles per a permetre l'accés a comerços i terrasses. Però estem pendents de detalls en aquest sentit.

I recordeu, que cal tindre cap. És el moment d'ajudar a reactivar l'economia local amb suport al comerç i negocis de la zona, però respecteu les mesures de seguretat i higiene i sigueu responsables amb els vostres actes, perquè més que mai els actes individuals afecten a totes les comarques.