El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

Inspecció de treball sanciona l'Ajuntament d'Alcoi per la situació del personal subvencionat

Diversitat d'opinió entre Ajuntament i CCOO que arriba als tribunals, i que afecta el sou dels joves contractats mitjançant subvenció el 2018.

CCOO ha denunciat irregularitats en el personal subvencionat durant l'any 2018, dins dels plans d'ocupació juvenil. Asseguren que se'ls ha pagat el sou mínim interprofessional quan haurien d'haver cobrat més, el mateix que el personal laboral de la mateixa categoria. Inspecció de Treball els dóna la raó i sanciona al consitori a abonar les diferències, però l'Ajuntament ha recorregut la sanció davant els tribunals.

Des de Comissions Obreres se centren en els plans EMPUJU i EMCUJU del 2018, per afavorir la contractació de gent jove en els diferents ajuntaments. En el cas d'Alcoi, han denunciat una situació irregular i asseguren que la Inspecció de Treball "ha detectat una vulneració de drets dels treballadors i treballadores" respecte al salari.

Manuela Pascual, secretària general del sindicat a les Comarques Centrals, explica que l'Ajuntament "amb els diners rebut de la subvenció, ha pagat el mínim per contractar el màxim de gent, sense tindre en compte el lloc que ocupen", i que el seu salari hauria de ser el mateix que el del personal laboral. Asseguren que després de 15 assemblees han localitzat 150 treballadors afectats.

Com a conseqüència, Inspecció de treball ha requerit a l'Ajuntament a abonar les diferències i cotitzar per elles, és a dir, ha d'abonar la part no cotitzada a la Seguretat Social i la diferència de sou als treballadors. 

Però des del consistori no comparteixen la decisió d'Inspecció de Treball, i tal com confirma el regidor de personal, Alberto Belda, s'ha recorregut davant els tribunals. Belda assegura que l'Ajuntament compta amb un conveni en els diferents sindicats en el que s'estipula que les contractacions subvencionades tindran el sou que marque la subvenció, i si no ho marca, el mínim interprofessional, "i així ho hem aplicat sempre". També assegura que no tenen personal laboral en qui comparar i que la petició és desmesurada en alguns casos de categories altes, com per exemple arquitecte municipal, "on es demana que un becari cobre el mateix que un funcionari, i no ho veiem". I diu que en tot cas recorren la part a abonar a la seguretat social perquè "les reclamacions de sou passat any i mig no es poden reclamar i la interventora no ho aprovaria".

Així les coses, haurà serà un Tribunal el que decidirà sobre el sou dels joves contractats per l'Ajuntament d'Alcoi.