El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

Ioga, petanca o senderisme com a remei als problemes de Salut Mental a Alcoi

La petanca, una de les activitats / Ajuntament d'Alcoi

El servei està dirigit a persones d'entre 18 i 65 anys amb problemes greus de salut mental

Prevenir la cronificació dels problemes de salut mental i procurar la permanència de la persona en el seu entorn familiar i comunitari és el principal objectiu del Servei d'Atenció i Seguiment per a les persones amb problemes de Salut Mental Greu iniciat per l’Ajuntament d’Alcoi. Algunes de les activitats que realitzen els usuaris del programa són ioga, petanca, hort, treball funcional i senderisme per diversos paratges del nostre entorn.

El Servei d'Atenció i Seguiment per a les persones amb problemes de Salut Mental Greu pretén que l’usuari romanga en el seu entorn mitjançant atenció domiciliària, desenvolupar intervencions en els entorns de convivència de la persona usuària (familiar i comunitari), secundar i complementar la tasca de la Unitat de Salut Mental (USM) o treballar la consciència de malaltia i l'adherència en el tractament.

El servei està dirigit a persones d'entre 18 i 65 anys amb problemes greus de salut mental. Segons un comunicat de l’Ajuntament, aquests problemes poden provenir de falta de suport familiar que garantisca la seua autonomia, manca d'algunes capacitats i habilitats per a viure de manera autònoma en el domicili, dificultat de vinculació amb els recursos del seu entorn i comunitat, necessitat de suport específic en el retorn al domicili després d'un ingrés hospitalari, dificultats de comprensió degudes a la mateixa patologia i a la deterioració cognitiva, requerint orientació, acompanyament i suport, així com el reconeixement d'un grau de Discapacitat o grau de dependència.

Es treballa amb el model d'atenció comunitària i des de la perspectiva de la recuperació, que situa a la persona en el centre de la intervenció, procurant el seu apoderament. Emmarcat en aquesta metodologia de treball, el servei ofereix una atenció especialitzada coordinada amb la USM (Unitat de Salut Mental), des d'un enfocament integral que inclou a les famílies i a través d'un equip de personal tècnic multidisciplinari format per dues Psicòlogues, dues Educadores Socials, una Treballadora Social i una Tècnica en Integració Social.

La regidora de Polítiques Inclusives, Aranza de Gràcia, ha destacat que “és molt important incentivar l’oci de les persones usuàries perquè els ajudarà a la integració comunitària i a millorar i actuar en la convivència i en la qualitat de vida, un dels objectius fonamentals d'aquest nou servei d'atenció i seguiment a la malaltia mental, el SASEM”.