El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

Ivorra i Pla: “Les comarques centrals han de tindre representants electes de Compromís a totes les institucions possibles”

Ivorra i Pla, a la Plaça de Dins d'Alcoi / AM
  • Jordi: "Àlex Ruiz aporta aire fresc. És hora de fer una regeneració dins de casa nostra. Aporta la força del municipalisme per millorar el BLOC. Fer un partit radicalment demòcrata on la militància estiga al centre de la presa de decisions".
  • Màrius: "Compromís som el vot valencià, els que fem arribar a Madrid els problemes del País Valencià. Hem posat damunt la taula del Govern espanyol la manca de finançament que hem estat patint any rere any, lluitem per la nostra agricultura, indústria, les nostres infraestructures".

Màrius Ivorra i Jordi Pla són els portaveus de Compromís als ajuntaments d’Alcoi i Cocentaina. Ambdós formen part del Bloc Nacionalista Valencià, el partit majoritària dins de la coalició valencianista i que a finals de juny celebra el seu congrés per a triar nova executiva. Els dos aniran a la llista encapçalada per l’alcalde de Bellreguard, Àlex Ruiz, com a representant de les comarques de l’Alcoià i el Comtat. Una llista que els protagonistes defineixen com a “municipalista” i “regeneradora”.

- Us presenteu dins d'una de les candidatures al pròxim Congrés Nacional del BLOC. Per què heu triat estar en aquesta candidatura?

Jordi Pla: De manera clara i concisa: perquè és la candidatura de la gent dels pobles i ciutats. La candidatura municipalista. La candidatura que posa a la militància i als col·lectius locals en el centre. Em consta que l’alcalde de Bellreguard fa més d’un any i mig que prepara el projecte per a millorar el BLOC. Per tant, és un projecte treballat.

Màrius Ivorra: Cal tornar  el municipalisme al centre de les mirades del BLOC. Soc un convençut que el municipalisme, és el que fa gran aquest partit i açò ho compartisc amb l’alcalde de Bellreguard.

 

- Quin paper juga el BLOC i Compromís actualment a les comarques de l'Alcoià i el Comtat?

Jordi Pla:  En les eleccions valencianes som la primera força comarcal. Per tant, juguem un paper fonamental per a defensar els interessos de la comarca a tot arreu, però n’hem de ser més. Hem d’exportar eixos bons resultats a les eleccions municipals. En els pobles on gestionem, gestionem bé. Tindre més alcaldies i regidories del BLOC-Compromís significarà fer créixer el valencianisme polític i millorar la vida de la gent.

Màrius Ivorra: A aquestes comarques el valencianisme polític ha estat creixent des de molt abans de la democràcia, ens vanagloriem de mantindre la identitat valenciana i estem orgullosos de la gran quantitat de referents que des d’Alcoi hem llançat al País com Ovidi Montllor, Isabel Clara Simó, ...  A les passades eleccions autonòmiques vam ser la primera força política, a les municipals anem creixent, i les alcaldies on governem deixem palés que les persones són al centre de les nostres polítiques. Això ha fet que la resta de partits ens veja com a fort rival polític i intenten fer-nos fora de les alcaldies en pactes anti natura, com a Agres PP i PSOE. Està clar que les nostres polítiques incomoden als vells partits «apoltronats»

 

- I quin paper creuen vostés que hi hauria jugar?

Jordi Pla: Tenim base social. Per això, no podem ser una comparsa de ningú. Hem de liderar i això implica fer créixer els col·lectius locals i fer-nos forts als pobles i ciutats. L’horitzó ha de ser tenir un diputat provincial del BLOC-Compromís per esta comarca a la Diputació d’Alacant. Hem de tindre representació i presentar candidatures a tots els pobles.

Màrius Ivorra: Les nostres comarques han de tindre representants electes de Compromís a totes les institucions possibles. Malgrat tindre diputats d’altres partits de les comarques a diputació i Corts, l'únic partit que defensa els nostres interessos de valent som nosaltres, la resta s’amaga darrere d'interessos de partit. Cal consolidar aquesta força a l'àmbit municipal arreu les ciutats mitjanes del País.

 

- Com valoraríeu la gestió d'Àgueda Micó respecte als col·lectius locals i comarcals?

Jordi Pla: Millorable. Ara, que gestionem la Generalitat Valenciana i tenim presència a les tres diputacions i a Madrid, és quan més recursos tenim per dinamitzar i enfortir els col·lectius locals i comarcals. Les prioritats han estat altres i s’ha descuidat al municipalisme. Sense un valencianisme fort als pobles i ciutats mai tindrem una Presidència de la Generalitat valencianista.

Màrius Ivorra: Àgueda és companya nostra i tenim molts punts en comú. A Compromís hem tingut un gran creixement de les nostres responsabilitats i visió del partit cap a les grans institucions on tenim representació. Aquest creixement, malauradament, ha fet que des del partit es descuiden les poblacions mitjanes i els pobles menuts. Aquest és el canvi que nosaltres considerem que cal fer al Bloc, un valencianisme que mire els seus pobles i ciutats mitjanes, encara que no hem de descuidar les grans ciutats, a València estem fent una grandíssima tasca.

 

 

- En ple recomposició del mapa polític espanyol, quina posició deu tindre Compromís?

Jordi Pla: La posició de Compromís ha de ser clara: una defensa insubornable dels interessos valencians. Una posició d’exigir més autogovern per al País Valencià. Més autogovern és tindre més instruments per ampliar drets. Amb el govern del Botànic hi ha hagut 2 traspassos de competències per al País Valencià. En el mateix període, hi ha hagut 6 traspassos per al País Basc. Eixa ha de ser la via: més autogovern.

Màrius Ivorra: Som un partit valencianista, i hem demostrat que a Madrid defensem el mateix que a casa. Els valencians, per a alguns, hem estat el «Levante feliz», i els   diputats del PSOE i PP, històricament no han defensat els interessos dels valencians, que són qui els han votat. Compromís som el vot valencià, els que fem arribar a Madrid els problemes del País Valencià. Hem posat damunt la taula del Govern espanyol la manca de finançament que hem estat patint any rere any, lluitem per la nostra agricultura, indústria, les nostres infraestructures. Tot sempre sense deixar a banda la nostra exigència de major autogovern. El Govern del Botànic ha demostrat que sap gestionar els nostres diners i donar solucions a problemes que altres no sabien o volien donar. Necessitem augmentar les nostres competències per millorar la vida de les valencianes i valencians.

 

- Per què en algunes regions de les comarques centrals com Xàtiva i la Foia de Castalla el paper de Compromís és pràcticament inexistent?

Jordi Pla: És una mostra del que comentàvem abans, s’ha descuidat el municipalisme per part de la direcció nacional. S’ha descuidat a la militància. La gent militant necessita suport, afectes i recursos per als col·lectius locals. El valencianisme no pot permetre’s el luxe d’anar perdent la seua representació institucional. Fora de les Corts Valencianes i dels despatxos de València hi ha vida. I això és el que volem per al BLOC: un projecte que faça del municipalisme la seua máxima prioritat.

Màrius Ivorra: No és del tot cert, ambdues han tingut uns col·lectius potents i representació als ajuntaments, però la mancança de suport i treball per part de l'actual direcció ens ha fet arribar on estem ara per ara. Aquesta és la meua motivació per engrescar-me en el projecte d’Àlex per al BLOC. 

Sóc conscient que la nostra tasca, a les institucions valencianes i la política al seu voltant, té un gran magnetisme, però cal que la direcció nacional del BLOC focalitze esforços al municipalisme, cal reforçar col·lectius de les poblacions petites i mitjanes, cal cuidar els col·lectius  i als militants, aquesta és una de les motivacions base del nostre projecte.

 

- Per què a la demarcació d'Alacant, Compromís no aconsegueix tindre representació parlamentària a Madrid?

Jordi Pla: No s’adreça un missatge correcte. Hem de teixir un discurs arrelat a la demarcació. Parlar de les batalles quotidianes de la gent en el seu dia a dia. Parlar d’infraestructures, d’indústria, dels trens de rodalies, de les necessàries connexions ferroviàries amb l’aeroport de l’Altet, de l’aigua, del sector agroalimentari del sud… Hem de parlar dels problemes de cada poble i de cada comarca. Si Compromís com a força valencianista no visibilitza els problemes quotidians de la gent, qui ho farà? La resta de partits sols actuen pensant en els interessos de Madrid. Hem de fer política quilòmetre zero amb visió supramunicipal. Hem de teixir un discurs propi per a la demarcació de les comarques del Sud..

 

Màrius Ivorra: A les comarques del Sud, cal realitzar una tasca específica invertint recursos, pense que fins ara ha estat una mica desemparada. És una zona diversa, amb problemes propis. El nostre discurs ha de fer palesa la mancança d'infraestructures que la vertebren. És més fàcil anar des d'Alacant a Múrcia que a València, cal comunicar l’Aeroport amb bons transports públics com una connexió ferroviària.

Hem de crear un discurs propi, defensar la nostra indústria i agricultura amb els trets diferencials de les comarques de més al nord. Malgrat que als col·lectius municipals i comarcals estem lluitant fermament per aquesta visibilitat, cal una estratègia conjunta marcada per la direcció nacional i treballar-ho amb els nostres càrrecs a les institucions. Aquesta és la tasca de Compromís i per això ens voten, per dur els problemes quotidians allà on els han de solucionar. És per això que la nostra presencia als municipis és tan important com a les institucions, per poder tancar aquest cercle.

 

- I què aportaria la candidatura que representeu i encapçala l'alcalde de Bellreguard per a solucionar aquesta situació?

Jordi Pla: L’alcalde de Bellreguard aporta aire fresc. És hora de fer una regeneració dins de casa nostra. Aporta la força del municipalisme per millorar el BLOC. Fer un partit radicalment demòcrata on la militància estiga al centre de la presa de decisions. El que més m’agrada és l’aposta pels pobles i pels col·lectius locals per enfortir el valencianisme polític.

 

Màrius Ivorra: Àlex Ruiz, malgrat ser una persona jove, ha crescut al municipalisme des d’un valencianisme polític, sap on estan els problemes del dia a dia, dels col·lectius locals. Aquest és l’essència del BLOC i que hem perdut els últims anys. Ser conscient que  la militància ha de tornar al centre de la presa de decisions del partit, que hem d’enfortir els col·lectius locals i comarcals. El que més m’agrada és l’aposta pels pobles i pels col·lectius locals per enfortir el valencianisme polític.