El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

Ja es pot visitar el recentment restaurat Pou del Barber a Ibi

És una interessant ruta que pots fer fins al llit del Menejador. L'accés és per la carretera de Banyeres, creuant el barranc dels Molins. Després d'una pista de terra s'arriba al Pou, "al costat de les Penyes del Racó Vell, al sud del Mas de Pardinetes i dins la finca Santa Maria". El pou està a una altura de 1.030 metres, en les següents coordenades: 38°?39??30?N, 0°?34??51? O.

 

A 1.030 metres d'altitud, en el llit del Menejador, es troba el pou de neu que abastia de gel al municipi d'Ibi. Ara està totalment rehabilitat i visitable. Et facilitem la ruta i coordenades.

Just abans d'iniciar-se el confinament, concloïa la restauració del Pou del Barber, una cava de neu a 1.030 metres d'altura al Menejador. Però no ha pogut ser fins ara quan l'Ajuntament ha recepcionat les obres, i ens presenta ja el pou totalment renovat i visitable. Una bona oportunitat per a fer una ruta les pròximes setmanes.

El pou es troba en el llit del Menejador, dins del parc natural del Carrascal de la Font Roja. Una ubicació idònia per a acumular neu durant l'hivern, i poder després abastir de gel al municipi. Amb el pas del temps, la cúpula presentava clavills, així que en l'any 2018 l'Ajuntament d'Ibi va sol·licitar un projecte de restauració a GIRA, el Grup d'Investigació en Restauració Arquitectònica. En novembre del 2019 l'empresa ARKO 10 inicia les obres, amb treballs per assegurar l'estructura, la recomposició dels elements que estaven derruïts. "S'ha optat per una fidel recreació del pou, tal com es va construir", expliquen des del consistori. A més, s'ha instal·lat una plataforma que permet als visitants contemplar la cúpula des de l'interior, i s'ha desbrossat el sender original que s'utilitzava per a la càrrega i transport del gel. També s'han consolidat els edificis propers, una casa per als treballadors i un pesebre per a les mules. Pròximament s'instal·laran panells informatius sobre tota la construcció. Les obres de restauració han suposat una inversió total de 126.000 euros.

Des del consistori d'Ibi es mostren molt satisfets de poder oferir aquest nou recurs a senderistes i visitants, "un element arquitectònic amb molt de valor que ja va ser fonamental en temps passat per a la recol·lecció de neu, i el seu posterior ús per a l'elaboració del famós gelat iberut".