El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

Article d'opinió de Germán Llorca-Abad,

Germán Llorca-Abad

Ja només faltaven els patinets elèctrics

He començat a escriure este article com unes deu voltes. I sé què vull dir, però no sé com fer-ho per a que s’entenga bé. A diferència d’altres dies,…

He començat a escriure este article com unes deu voltes. I sé què vull dir, però no sé com fer-ho per a que s’entenga bé. A diferència d’altres dies, hui no vull ofendre a ningú ;) - La mobilitat urbana és un dels grans problemes del segle XXI. I és un problema perquè forma part del model econòmic: cotxes, autobusos, motos, bicicletes, patins i, ara també, patinets elèctrics.

A diferència d’altres poblacions, Alcoi no ha viscut l’efervescència que estes màquines han tingut a ciutats com València, Alacant o Elx. Potser, Alcoi té una grandària que facilita que es puguen cobrir distàncies significatives anant a peu. També és cert que la gramàtica dels carrers no convida, i és per a pensar-s’ho més d’una volta, a l’hora de decidir «escalar» un carrer (posem per cas Sant Nicolau) amb una bicicleta o un patinet (dels que no són elèctrics).

Cada persona té unes necessitats de mobilitat i tria la forma d’atendre-la en funció de molts factors. Un és la disponibilitat de diferents opcions a l’hora de cobrir una distància, siga la que siga. Un altre és el temps del que disposa i l’últim és la distància en ella mateixa. És possible que hi haja més factors, però ara mateix no puc imaginar-ne de més importants. Tots interactuen en un concepte associat a la mobilitat que és el de la «flexibilitat».

Podríem entrar (i d’ací una de les raons per les que he tingut problemes a l’hora d’escriure l’article) a discutir en detall el tema sobre la perspectiva de si «transport col·lctiu o individual». Però no és la idea central. Hui volia enfocar-ho, en el cas particular de la nostra ciutat, sobre el «PER ON» ha de circular cada mitjà de transport. Ara bé, resolta la qüestió en el sentit de «majoritàriament tot el món triem un mitjà privat per a desplaçar-nos», sóc dels que pensa que cap mitjà té «més dret a circular» que un altre. I ho dic per la superioritat moral, indistintament des del punt que es parle, que molts fan servir a l’hora de plantejar debats: cotxe o bicicleta? Patinet elèctric o bicicleta? Mmm... no; la pregunta rellevant en este punt hauria de ser: col·lectiu o individual.

A partir d’ací, l’únic que de veritat pot plantejar el debat en termes de superioritat moral és el VIANANT; és a dir, la persona QUE VA A PEU PER DAMUNT DE LES VORERES I QUE ÉS VULNERABLE DAVANT QUALSEVOL ALTRE MITJÀ DE TRANSPORT. I eixe hauria de ser l’únic criteri a per a circular per damunt de les voreres.

Si no hi ha carrils bici, reclamem-los. Si no hi ha suficient transport públic/col·lectiu, reivindiquem-lo. Si som dels qui pensem que Entença hauria de ser una autopista de sis carrils, argumentem-ho. Però per damunt de les voreres NOMÉS PERSONES A PEU -se sobreentén que també amb crosses, cadires de rodes i cadires de rodes elèctriques, o taca taques-: ni cotxes, ni autobusos, ni motos, ni bicicletes, ni patins... NI, PER DAMUNT DE TOTES LES COSES, patinets elèctrics.