El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

Ja tenim carril bici i esperem un centre per a vianants. Balanç d'execució dels pressupostos participatius

Des de la primera edició el 2014 fins ara s'han aprovat un total de 44 projectes, dels quals ja estan executats, segons xifres del consistori, un total de 33. Te'ls detallem tots. 

Tal com els va contar ARAMULTIMÈDIA, ja es coneixen les propostes que passen a execució dins dels pressupostos participatius del 2020, i on destaca l'adequació de més places d'aparcament en diversos barris de la ciutat, començant pel centre. Des de la regidoria de participació ciutadana també s'ha volgut fer balanç del ritme d'execució de les diferents anualitats dels pressupostos participatius, que es van encetar en el 2014. Els resultats, segons les xifres de l'Ajuntament, són 44 projectes acceptats, 33 executats i 11 pendents. D'aquests 11, la regidora Tere Sanjuan assegura que sis estan en procés de redacció o en marxa. Passem a detallar les diferents actuacions per anualitat.


Any 2014: accessibilitat i zones per a gossos

 

En la primera edició dels pressupostos participatius s'aprovaren cinc projectes que, segons el consistori, estan totalment executats. Destaca el Pla Integral d'Accessibilitat, ja presentat però que no ha estat exempt de crítiques. Els altres quatre són l'adequació de diversos solars, com a zones de passeig de gossos, la instal·lació d'energia solar tèrmica i caldera de biomassa al Poliesportiu, la urbanització del carrer Caseta Català i la reurbanització de la Placeta les Eres i voltants.

Placeta de les Eres


Any 2015: un espai per a concerts que espera a Rodes

 

La segona edició dels pressupostos participatius tragueren a la llum una petició ciutadana: un espai per a concerts que tinga capacitat per almenys 400 persones. Aquesta proposta encara està per fer, perquè en teoria s'ubicarà en el futur centre tecnològic de l'Illa de Rodes. També queda pendent habilitar un nou centre cívic per al barri de l'Eixample. Tere Sanjuan explica que la situació és la mateixa: la biblioteca de l'Uixola es traslladarà a l'Illa de Rodes, i allí s'ubicarà el nou centre cívic.

Sí que s'han conclòs la resta de propostes: la urbanització del carrer Radio Alcoy fins al carrer Perú, un hort escolar per al col·legi de Sant Vicent, i tractaments per no esvarar-se en les voreres del centre.


Any 2016: millores en parcs i el pas sota el pont de Cervantes

 

D'aquesta edició també queda pendent un projecte: habilitar un pas sota el pont de Maria Cristina, a Cervantes, per connectar la zona de Santa Ana amb la resta de camí pel riu. Tere Sanjuan confia que enguany puga fer-se realitat.

En aquesta edició entraren molts projectes de millora a parcs de la ciutat, o en el racó de Sant Bonaventura, També es van adquirir 50 ordinadors per als usuaris de les biblioteques.

 

Any 2017: tenim carril bici!

 

Va ser la proposta més votada: introduir el carril bici a la ciutat. El consistori la dóna per complida, igual que la resta de propostes d'eixe any, un total de 9. Ací s'inclou més zones d'aparcament a solars del centre (curiosament la mateixa proposta que enguany), fanals intel·ligents i energies renovables, un espai per a practicar esport al riu, il·luminació dels túnels de la via verda, condicionament del carrer Sant Jaume, semàfors per a invidents, un hort escolar al Romeral i biblioteca infantil al centre, la ja coneguda Biblioteca de Tirisiti.

 

Any 2018: renovació de la pista de Caramanxel i més jocs infantils adaptats

 

Ja s'ha finalitzat la renovació de la primera pista del poliesportiu de Caramanxel, i en l'actual edició dels pressupostos participatius entra la renovació de la segona. També aquest any es va aprovar fer més jocs infantils adaptats per a xiquets en els parcs, i la recuperació de basses i zones humides. Han quedat pendent d'aquesta anualitat dos actuacions: la millora de part de l'antiga muralla, ara en procés de redacció; i la creació d'una biblioteca infantil a la Zona Nord. Tere Sanjuan explica que tenen un espai habilitat a la biblioteca del centre social, però que busquen la manera que tinguen el seu propi espai.

En aquesta edició es va incorporar per primera vegada una secció especial per a projectes de benestar social, i on es va incloure una campanya sobre civisme, o l'adaptació de museus a persones sordes.

 

Any 2019: volem que el centre siga de vianants

 

En l'última edició dels pressupostos participatius es va acordar fer un estudi per a fer de vianants el centre de la ciutat. Aquest projecte està en marxa amb les actuacions previstes a Sant Francesc i la placeta de la Font Roja. També està en marxa la proposta de dotar a les associacions de veïns de nous projectors, Tere Sanjuan assegura que tenen el material i esperen que totes les AAVV l'arrepleguen.

També es va demanar la millora dels accessos a la ciutat, qüestió que va un poc més lenta. Ja s'ha arreglat la rotonda d'accés sud i s'està en negociacions amb el Ministeri per a la rotonda nord. També s'amplien les zones d'ombra als parcs, amb plantació d'arbres, i es treballa en dos campanyes de conscienciació sobre cuidar el mobiliari urbà o sobre la qualitat de l'aigua.

Sí que s'ha completat la substitució de l'enllumenat per LED, l'adequació de la Font del Quinzet o la repoblació amb arbres autòctons del carrer de Doña Amalia.

Arbrer al carrer doña Amalia