El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

Javier Darias, premi nacional de Composició

Darias/ http://lepsis-darias.blogspot.com/

És acadèmic de les acadèmies de la Música de València i Catalunya i impulsor de l'Escola de Composició i creació artística, a banda d'assessor de grans institucions internacionals.

El canari afincat a Alcoi, Javier Darias (1946), ha guanyat el premi nacional d'interpretació que atorga el Ministeri i es converteix en un dels compositors més importants de l'Estat. Darias és artista de reconegut prestigi mundial.

És la noticia cultural del dia. El compositor nascut a La Gomera (Illes Canàries) fa 70 anys i afincat a Alcoi, Javier Darias, ha vist recompensada la seua extensa carrera amb aquest prestigiós guardó que atorga el Ministeri de Cultura.

Segons el Jurat, ha rebut el premi per la qualitat i solidesa de la seua obra, per la seua dilatada trajectòria en l'àmbit de la creació, per la seua important faceta d'investigador musical amb la publicació de significatius estudis a l'entorn de les teories escalístiques («Lepsis I», «Lepsis II», «Estudis i classificació de les maneres» o «Les transposicions limitades en la teoria escalística»).

Així mateix, han valorat la seua tasca al capdavant de l'Escola de Composició i Creació Artística (ECCA), que acaba de celebrar els seus primers 30 anys de vida i en la qual s'han format diverses generacions de compositors. 

Important curriculum

Darias es va formar com a químic especialitzat en ceràmica en el Departament de Silicats de la Facultat de Ciències de València i va iniciar la seua carrera en els anys 70, combinant diferents manifestacions artístiques com ara la pintura, escultura, dibuix i collage, fotografia, noves grafies, instruments preparats, etc...

Des de 1988 ha col·laborat en la creació de les orquestres Simfònica d'Astúries, amb Edmond Colomer; Real Filarmònía de Santiago, amb Helmuth Riling; Orquestra del Palau de les Arts de València, amb Lorin Maazel i les Simfòniques de Tenerife i Galícia, amb Víctor Pablo Pérez, amb qui prossegueix la seua labor com a assessor per a audicions.

Des de 2008 col·labora amb Eiji Oue en l'Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya.

És acadèmic numerari de la M.I. Acadèmia de la Música Valenciana i acadèmic corresponent de la Reial Acadèmia Catalana de Belles Arts de Sant Jordi. Com a docent ha sigut professor en nombrosos cursos impartits tant en la Universitat de Salamanca, com en els conservatoris de Pamplona, Alacant i La Corunya.

S'emporta un premi de 30 mil euros.