El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

Joan Torró, president de l'IEVA: "El V Congrés d'Estudis de la Vall d'Albaida serà ample i divers"

Joan Torró, president de l'IEVA.
  • La setmana passada l'IEVA ha tingut diversos actes, com la presentació del V Congrés d'Estudis de la Vall d'Albaida.
  • L'entitat ja està treballant en la celebració del seu 25 aniversari.

Joan Torró Martínez és el president de l’Institut d’Estudis de la Vall d’Albaida (IEVA) des de fa un poc més d’un any, entitat de la qual és membre des de fa molt de temps. A més, l’ontinyentí és funcionari municipal i investigador, i ha tingut vincles amb la Universitat de València com a professor associat.

- Joan, ja fa més d’un any que estàs al capdavant de l’Institut d’Estudis de la Vall d’Albaida. Com han sigut aquests primers mesos, malauradament, marcats per la Covid-19?

Efectivament ha estat un any complicat, difícil sobretot perquè en febrer vaig assumir la presidència amb la nova junta i  en març ens confinaren. Recorde que férem el sopar de socis a Castelló de Rugat, presentarem el logotip del 5 Congrés i atorgarem el premi fer comarca a Menestril. Això va ser a finals de febrer de 2020 i en març ens confinarem. Tot va quedar pendent de les circumstàncies que afortunadament anàvem superant i a poc a poc l’IEVA reprenia el batec.

 

- Afortunadament, la situació va tornant a poc a poc a la normalitat i, per exemple, el divendres vau presentar el V Congrés d’Estudis de la Vall d’Albaida, després d’haver d’ajornar-lo el passat novembre. Com han sigut els preparatius d’aquest acte?

Efectivament el 25 de juny celebrarem a Castelló de Rugat la presentació del 5 Congrés d’Estudis de la Vall d’Albaida. S’havia previst celebrar aquest congrés el passat novembre, però per raons obvies es va ajornar fins que s’ha prés la decisió de marcar com a data per a la seua celebració el pròxim 1 i 2 d’abril. S’ha creat una comissió organitzadora que des de fa molt de temps està treballant perquè siga possible aquest congrés. 

En l’acte de presentació vàrem comptar amb la presència d'Anna Vitoria membre del comité organitzador; M. Carmen Agulló, professora titular del departament d’Educació Comparada i Història de l’Educació i membre del comitè científic; i Jorge Hermosilla, vicerector de participació i projecció territorial de la Universitat de València i l’alcalde de Castelló de Rugat. 

 

- El congrés és una cita molt especial a la comarca, on se solen incloure ponències de temàtica oberta sobre la Vall d’Albaida. Quin diries que són els punts més forts del quint congrés?

Afortunadament el ventall de ponències serà molt ample i divers, la qual cosa ens ve a confirmar que som una comarca que pot aportar, des del cada un dels camps del coneixement, allò que ens defineix i a la vegada suposa un element important de vertebració i cohesió comarcal. Tal com apuntava Carmen Agulló en la presentació, i apuntant als temes que no s’han tractat amb la mesura que caldria, si que estaria bé recordar que en edicions anteriors hi ha hagut una minva pel que fa als temes relacionats amb els mitjans de comunicació i cap presència relacionada amb la sanitat. I jo em sumaria a dir que caldria afegir aquelles comunicacions relacionades amb serveis socials i l’educació social, i encoratjar perquè es presenten ponències al voltant de la sanitat, serveis socials i també del medi ambient. 

 

- A més, aquesta setmana l’IEVA també ha estat present a Bocairent, amb la presentació de l’exposició ‘Patrimoni contra les cordes’. Com ha sigut el treball d’aquesta exposició patrimonial?

Aquest treball ha estat possible gràcies a la Federació d’Instituts d’Estudis  del País Valencià, on  les entitats que format de la federació ha aportat  aquells elements patrimonials que consideren d’especial protecció. És una tasca que s’ha estat treballant des de fa un parell d’anys. A la comarca de la Vall d’Albaida s’han inclòs el castell de Xiu de Llutxent, mentre que el segon projecte està centrat en la xarxa fluvial de la Vall d’Albaida. 

 

- Què destacaries d’aquesta exposició?

Són molts els espais i elements patrimonials a tenir en consideració, però en aquesta exposició posem en punt d’atenció en la importància d’atendre en la recuperació del patrimoni cultural valencià per part de les administracions públiques, les quals han de desenvolupar aquelles polítiques dirigides en aquest sentit. Aquesta exposició ha estat a la comarca de la Vall d’Albaida en dos pobles: primer a Castelló de Rugat amb motiu de la celebració de l’assemblea general de la Federació d’Instituts d’Estudis del País Valencià, i ara a Bocairent, que gaudeix de la capitalitat cultural valenciana. Amb aquesta capitalitat tenim l’oportunitat de donar visibilitat a la nostra comarca. Per tant, es tracta d’una exposició que més enllà de reivindicar aquell patrimoni que corre el perill de desaparèixer, crear consciència sobre la manca d’inversions en la recuperació del patrimoni  valencià.

 

- Aquesta setmana tan completa per a l’Institut denota que les coses tornen a rodar. Com es plantegen els pròxims mesos per a la institució?

Estem treballant en la publicació del treball d’Investigació atorgat a Aureli Martí, “Moviment Obrer a la vall d’Albaida”, i també s’està treballant en un audiovisual relacionat amb la tasca encetada al voltant de pas de dona i petjada de dona. El 3 de juliol es presenta a Terrateig el llibre “Panses a l’ombria del Benicadell. Riutraus i sequers a la Vall d’Albaida” de Carlos Fuster.

A més, tenim previstes a Ontinyent la celebració de dues activitats precongressuals, és a dir una conferència a càrrec del cronista d’Ontinyent Alfred Bernabeu i la presentació d’una nova publicació de Pep Mollà Dòria .

A banda, l’any que ve celebrem el 25 aniversari de l’IEVA amb la intenció de renovar la nostra imatge corporativa i presència en les xarxes. I en aquesta nova línia destacaria un dels punts més important que anem desenvolupant a l’IEVA i que ens permet apropar-nos als joves: es tracta del  premi TFG, el qual té una dotació econòmica de 800 euros i que ja estem en la tercera edició.

 

- Per acabar, ens podries explicar que significa ‘Fer comarca’ per a l’IEVA?

Donar visibilitat allò que es du a terme en la nostra comarca, vertebrar la comarca, establiment de xarxes de col·laboració amb l’objecte del foment i desenvolupament cultural de les dones i homes de la vall d’Albaida  en tots els àmbits del coneixement, i que tal com s’indica en els estatuts  de l’entitat, suposa impulsar i atendre a la plena recuperació col·lectiva com a comarca articulada dins del País Valencià. “Fer comarca” és crear identitat, és obrir debats, és promoure reflexió, anàlisi del territori que compartim. Fer comarca és estimar els espais urbans, rurals i naturals que ens envolta en totes i cada un dels vessants que ens caracteritza a les dones i homes, xiquets i xiquetes que vivim a la Vall d’Albaida.