El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

Joanfra Rozalén, de La Dependent: "Encara ens queda l'espectacle més bonic per fer"

Joanfra Rozalén explica la situació de La Dependent després de finalitzar l'activitat al Principal
No descarten presentar-se al nou plec de condicions, tot i que consideren que el perfil de la nova llei no s'adapta al seu

"No considerem l'ajuntament un enemic", diu el director de la Dependent, Joanfra Rozalén, qui explica que des del consistori "es veuen incapacitats de pagar el que anàvem a fer" i la Dependent no podia assumir les despeses. Per això s'ha decidit suspendre tota l'activitat i "començar una nova etapa". Pel que fa al nou plec de condicions per a la gestió del teatre Rozalén diu que "ho mirarem", però explica que ells no són "una empresa de serveis, sinó que podíem aportar un plus de continguts, teníem una altra finalitat dinamitzadora".

"Comença una nova etapa", diu el director de la companyia teatral La Dependent, Joanfra Rozalén, quan explica les circumstàncies que han derivat en la finalització de l'activitat de la companyia en el Teatre Principal d'Alcoi. Però Rozalén assegura que "nosaltres no considerem l'ajuntament un enemic", sinó que hi ha hagut un "seguit de circumstàncies que ens aboquen a prendre unes decisions", i que s'ha fet tot "en connivència amb la regidoria de cultura".

Joanfra Rozalén explica que el passat 12 de febrer es reuniren amb el consistori on els explicaren la situació que es genera amb l'entrada en vigor de la nova llei de contractes el pròxim 9 de març. La nova llei no empara la figura de companyia resident, que és com estava La Dependent al Teatre Principal, i "tant Miquel Santamaria (tècnic de cultura) com Raül Llopis (regidor de l'àrea) es veuen incapacitats, impossibilitats de pagar el que anem a fer". Per la seua banda Rozalén diu que La Dependent no pot assumir la despesa perquè "no podem gastar-se uns diners que no tenim i que no sabem si ens podran pagar". Així les coses, es pren la decisió de suspendre tota l'activitat al Teatre Principal, "una determinació que ni ens agrada, ni és bonica, i que m'ha fet vergonya". Després d'aquesta reunió, el dia 15 de febrer, és quan s'envien les cartes a les companyies que actuarien a partir de març al Principal per explicar la decisió presa.

Ara queda resoldre fils solts, aspectes derivats de l'activitat de La Dependent, que no es basava tan sols en programar al Principal. Pel que fa a l'Escola de Teatre, per exemple, Rozalén diu que és un projecte "que ens ompli de goig", que ha passat d'11 a 90 alumnes en 4 anys, i l'objectiu és "buscar que siga viable, intentar acabar el curs escolar". Tota aquesta situació no afectaria, en principi, al Tirisiti, ja que és un contracte a banda. Rozalén diu que "s'establien sinergies inevitables", però considera que no suposara cap problema la renovació.

Ara es traurà un nou plec de condicions i Rozalén diu que "estem convençuts que l'ajuntament prepararà un projecte il·lusionant que dinamitze totes les capacitats que té la nostra ciutat". No descarta la possibilitat de presentar-se, però explica que "la llei desmantella moltes de les figures que doten de contingut alguns espais, es queden en una qüestió merament tècnica. I nosaltres no vam arribar ací perquè fórem una empresa de serveis, sinó perquè podíem aportar un plus de continguts, teníem una altra finalitat dinamitzadora".

Així ha sigut l'última roda de premsa de La Dependent en el Principal, on ha quedat palesa la tristesa d'aquells que durant els últims 12 anys s'han vist involucrats en aquest projecte. La finalització de les activitats suposa la pèrdua de 3 llocs de treball, les persones contractades per a la gestió del teatre. També és un colp per a La Dependent, ja que Joanfra Rozalén explica que el Principal suposava vora el 25 per cent de la seua facturació, i el 50 per cent de la seua activitat.

Però Joanfra assegura que La Dependent continua. Per acabar febrer porten al Principal la seua obra 'De Sukei a Naima'. I ja treballen en la seua pròxima producció, un text de Gemma Miralles que, curiosament, porta el nom de "Separeu-vos junts". En to de comèdia es parla d'una separació, i com la figura d'una filla fa que els pares es retroben. Tot i que no era la intenció, suposa un colp d'ull a la situació viscuda. Potser és Tiristi eixe fill que faça retrobar-se als seus pares.