El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

Joies del Segle XVIII a La Mariola

L'interior de l'església
  • Cal fixar-se també en el vitrall que corona l’església, ja que barreja diferents tècniques de fabricació, l’emplomat i els vidres decorats aconseguint així un colorit resultat
  • Fotografies de Francisco Verdú i Núria Verdú Drader

L’església de Santa Maria és hui la protagonista, una xicoteta mostra del barroc del segle XVIII al poble de Banyeres de Mariola.El seu valor arquitectònic com també la seua antiguitat la converteixen en un dels tresors de la Mariola i per a molts és encara desconeguda.

La podem trobar just al centre del poble, a la plaça major i si ens endinsem a través d’ella gaudirem d’una barreja d’estils arquitectònics que la fan especial. Malgrat i que el seu exterior està prou deteriorat, la seua escalinata en forma de ventall ens convida a entrar i gaudir del seu interior d’estil barroc, espectacularment bonic i cuidat, on un altar amb flors blanques il·lumina tota la planta de creu llatina, donant-li un lloc protagonista a les columnes daurades que l’envolten, deixant-nos amb la bocabadá, que diríem al meu poble. La capella de comunió és d’origen bizantí, sent construïda amb posterioritat de l’església.

La seua façana també d’origen barroc va ser començada l’any 1734 i va ser finalitzada en el 1752 i el campanar es va reconstruir l’any 1950, ja que va ser derruït durant la guerra civil.

Cal fixar-se també en el vitrall que corona l’església, ja que barreja diferents tècniques de fabricació, l’emplomat i els vidres decorats aconseguint així un colorit resultat. Aquest vitrall fa honor a Sant Jordi, patró per excel·lència de tots els Banyerencs i va ser col·locat el 13 d’abril de 1985.

Definitivament vos anime a tots i totes que visiteu aquesta joia a les faldes de la Mariola, a més de pujar al castell per delectar-se visualment amb la seua cúpula de teules verdes que amb la llum del sol destaca al voltant de tot el poble.

Podreu visitar-la qualsevol dia i a qualsevol hora, o simplement fer un descans als seus peus en alguna de les terrasses que hi ha a la plaça on es troba.