El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

Jorge Rodríguez i el seu nucli de col·laboradors seran processats pel cas Alqueria

Jorge Rodríguez, en un acte multitudinari a la Plaça de Sant Domingo, hores després de ser alliberat. Foto: Vicent Gandia
  • Cal recordar que este cas va suposar una estocada a la carrera politica de Jorge Rodríguez

El titular del Jutjat d'Instrucció número 9 de València ha incoat procediment abreujat contra l'expresident de la Diputació de València Jorge Rodríguez i altres 14 investigats en el marc del denominat ‘case Alqueria’, per la presumpta simulació de contractes d'alta direcció en l'empresa pública Divalterra per a beneficiar a membres i simpatitzants del PSPV-PSOE i de Compromís.

El magistrat, que dóna així per conclosa la investigació, aprecia indicis de delictes continuats de malversació i prevaricació en l'actuació dels encausats i xifra en 1.122.095 euros el perjudici generat a les arques públiques.

“En el cas que ens ocupa, s'ha infringit, presumptament, aquest exercici de legalitat i mandat, en la total i correcta aplicació dels fons públics encomanats a les autoritats o funcionaris públics”, precisa en un acte notificat aquest dimecres a les parts.

En concret, l'instructor assenyala una “contractació presumptament simulada i sense observar els requisits legals ni estatutaris de l'empresa de set alts directius més altres dos entre novembre de 2015 i febrer de 2018”.

Aquestes contractacions -afegeix- van suposar “un presumpte desviament i amb això malversació de cabals en favor d'uns particulars, i més encara, i presumptament, per purs interessos d'índole partidista, en aqueix repartiment de càrrecs entre els dos partits en el poder, PSOE i Compromís”.
Els investigats contra els quals se segueix el procediment són, a més de l'expresident de la Diputació, els seus llavors assessors Ricardo Gallego i Manuel Reguart; el que fora secretari-lletrat assessor de Divalterra Jorge Cuerda i els exgerentes de Imelsa (després denominada Divalterra) José Ramón Tíller, Vicent Xavier Simón i Agustina Brines.

El magistrat considera que els contractes d'alta direcció es van realitzar amb la intervenció dels gerents de l'empresa pública “i el coneixement i pla preconcebut presumptament pel mateix president de la Diputació Provincial i president del Consell d'Administració de Imelsa i del seu equip més pròxim”.

La causa es dirigeix també contra set dels alts directius contractats, els qui, d'acord amb la investigació realitzada, no complien els requisits per a accedir a estos càrrecs ni van exercir mai com a tals.

En canvi, l'instructor ha decretat el sobreseïment de les diligències respecte d'un altre alt directiu que va presentar la seua carta de renúncia al lloc a penes uns dies després de ser nomenat.

L'acte, que pot ser recorregut tant en reforma com en apel·lació, estableix un termini de deu dies perquè la Fiscalia i les acusacions sol·liciten l'obertura de judici oral o l'arxivament de la causa.