El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

Jorge Arévalo, viceconseller d'FP al País Basc: "Ve un món diferent que necessita una preparació diferent"

L'IES Cotes Baixes d'Alcoi acull les huitenes jornades tècniques d'FP, per a posar en relleu la necessitat d'avançar-se amb la Formació Professionals als reptes d'un futur digitalitzat i especialitzat.

El País Basc fa dos dècades que està immers en un procés de transformació de la Formació Professional, per tal d'avançar-se a allò que el futur requerirà dels actuals estudiants. I el viceconseller d'FP basc, Jorge Arévalo, ha estat a Alcoi per a explicar en una conferència a l'IES Cotes Baixes que "el professorat estem dissenyant el futur, perquè formem a les persones que hi treballaran. I segons com ho fem, eixe futur serà bo o no".

Jorge Arévalo explica que la nova Formació Professional ha d'incloure tota mena d'estudis, com robòtica o intel·ligència artificial, però també emocions, intuició o creativitat. I que no és incompatible amb la formació universitària, sinó complementària, "són coneixements que sumen". Assegura que més del 60 per cent dels llocs de feina que ara s'ofereixen al mercat requereixen coneixements específics de la Formació Professional, i cal conscienciar a la societat i famílies que és una molt bona opció.

També reclama la implicació de les institucions públiques amb una inversió clara, potenciant la formació del professorat i deixant als centres que siguen innovadors i proven coses noves, "necessitem gent que pense i prove".

Arévalo ho explica molt clar amb una pregunta: "dins de 10 o 15 anys qui prendrà les decisions, la intel·ligència humana o la intel·ligència artificial? Tots entenem que la humana, i que l'artificial està per a fer que visquem millor. Però perquè les persones preguen les decisions, han d'estar molt ben preparades".Les jornades que acull Cotes Baixes serveixen per a donar una visió global dels cicles formatius que ofereixen, amb una exposició d'alguns dels projectes que tenen en marxa. Arévalo ha posat el centre com a exemple de formació pròpia i ensenyament, "preparen als joves perquè vegen el món des d'una perspectiva diferent de com es veia fa poc".