El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

José Antonio López Mira, director territorial de patrimoni: "El magnífic conjunt de la Sarga és, ha sigut, i serà, un referent a tots els nivells"

L'Ajuntament ultima les negociacions per adquirir els terrenys on s'ubiquen les pintures, i ja s'han reservat 25.000 euros en els pressupostos del 2019 per a la redacció de l'avantprojecte per convertir la zona en un Centre d'Interpretació de l'Art Rupestre.

Alcoi i les seues pintures de La Sarga són hui protagonistes en el món de l'Art Rupestre, perquè l'IVAM CADA Alcoi acull aquests dies el Congrés sobre l'Art Rupestre de l'Arc Mediterrani de la península Ibèrica. Es tracta d'una trobada d'experts per a presentar les novetats en investigacions, noves tecnologies, i gestió administrativa o turística d'aquest patrimoni.

Fa ara 20 anys que l'Art Rupestre de l'Arc Mediterrani es va incloure dins de la llista de Patrimoni Mundial de la UNESCO. Cinc comunitats autònomes, Andalusia, Aragó, Castella la Manxa, Múrcia i la Comunitat Valenciana, s'uniren per a treballar en l'actualització de la llista i trobar les vies de AlcoisocieAlcoisocietatconservar, valorar, difondre i aprofitar els diferents jaciments. Quan es complien 10 anys d'aquesta efemèride, es va celebrar el primer Congrés d'Art Rupestre a València, amb la participació de les comunitats . I ara que han passat dos dècades, se celebra el segon congrés a Alcoi. I per què a Alcoi? Doncs el director territorial de patrimoni, José Antonio López Mira, diu que "era evident, perquè Alcoi amb el seu Museu Arqueològic i el magnífic conjunt de la Sarga, és, ha sigut i serà un referent a tots els nivells".

D'esquerra a dreta: José Antonio López Mira, Camren Amoraga, Toni Francés i Marcelino Sánchez.

I en el Congrés d'Alcoi, l'alcalde Toni Francés ha aprofitat per a recordar que ultimen les negociacions per adquirir els terrenys on s'ubiquen les pintures, ara per ara de propietat privada; i així poder començar amb un ambiciós projecte que convertirà la zona en el Centre d'Interpretació de l'Art Rupestre. En els pressupostos d'enguany hi ha prevista una partida de 260.000 euros per l'adquisició dels terrenys, i en els pressupostos del 2019 es reserva 25.000 euros per a la redacció de l'avantprojecte.

Toni Francés i José Antonio López Mira han inaugurat el Congrés d'Art Rupestre d'Alcoi, juntament amb la Directora General de patrimoni Carmen Amoraga; i Marcelino Sánchez, director general de béns culturals i museus de la Junta d'Andalusia. Al llarg de dos dies, l'IVAM CADA d'Alcoi acollirà xarrades d'experts que presentaran les últimes investigacions i avanços en el sector. També s'inclou una visita a les pintures de la Sarga.

Les pintures de la Sarga