El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

José Fenollar, dtor Salut Pública d'Alcoi: "Entre tots podem evitar que prolifere el mosquit tigre"

Ací es pot vore amb claritat i en detall els municipis on s'ha detectat. A les nostres comarques, tan sols a Ibi.
Per primera vegada s'ha inclòs el tractament de mosquit tigre en el plec de condicions per licitar el tractament de plagues a la ciutat

A l'Alcoià i el Comtat el mosquit tigre no sols viu a l'estiu, sinó que pot vore's des de març fins a novembre. És poc probable que una picada ens transmeta una malaltia no autòctona, però que siga poc probable no vol dir que no siga possible. Per això, la prevenció és fonamental. I l'única prevenció possible és la que cadascun pot fer en el seu entorn per evitar que proliferen les larves d'aquest insecte

La conselleria de Sanitat té en marxa, com cada any en aquestes dates, dos campanyes per a informar i prevenir situacions complicades per dos dels problemes sanitaris més comuns cada estiu: els colps de calor i les picades de mosquit, en concret, del mosquit tigre. Des del Departament de Salut Pública d'Alcoi se sumen a les dos campanyes perquè, com explica el Director de Salut Pública, José Fenollar, és molt important oferir informació perquè la prevenció ha de començar des de nosaltres mateixa.

I un dels perills al que ens exposem cada estiu són les picades del conegut com a Mosquit Tigre. Fenollar explica que "la majoria de mosquits tigre, entre el 60 i el 80 per cent, estan en l'entorn familiar. Les actuacions més importants les poden fer els veïns". Fenollar destaca a més que ens recordem del mosquit tigre quan arriba la calor, "però el mosquit pot viure tot l'any en algunes zones de la Comunitat Valenciana. En el nostre entorn, que és més fresc, pot viure des d'abril o maig fins a novembre. Són mesures de les quals no hem d'enrecordar-se només en estiu".

El mosquit tigre es va detectar per primera vegada a la Comunitat Valenciana l'any 2005, i des d'aleshores s'ha estés per tot el territori valencià. A les nostres comarques no hi ha una població estable, sinó que s'acumula en determinats punts on es veuen amb més facilitat. Una picada de mosquit tigre és com la de qualsevol altre insecte, "molt molesta". El problema és que són insectes vectors, que poden transmetre certes malalties, com el dengue, la Chikungunya o el virus zica, que no són autòctones d'ací i complicades de tractar. No hi ha constància que haja arribat cap d'aquestes malalties a les nostres comarques per un mosquit, però Fenollar assegura que per a prevenir "cal controlar el mosquit".

Així, es donen certes recomanacions, com fer forats als cossiols perquè l'aigua de les plantes no s'estanque, o posar espumes que absorbeixen l'aigua i on el mosquit no deixa els ous. Si tenim animals en casa, s'ha de renovar l'aigua amb freqüència. Però atenció per què si buidem els plats d'aigua de plats, plantes o xicotetes piscines, cal tindre en compte que els ous es queden al lloc i aguanten un temps la sequedat mentre esperen la tornada d'aigua, quan fan eclosió i reprenen el cicle, així que cal netejar-los bé. També es recomana posar cap per avall les gerres d'aigua per què no mantenir acumulació. Si hem de tindre aigua acumulada, cal tapar els recipients o posar malla antimosquits de màxim 1 mil·límetre per forat. Les plantes com l'alfàbrega també ajuden a espantar els mosquits.

També des de l'Ajuntament han d'estar vigilants, amb el tractament de les fonts i la neteja de zones públiques. Però a més, el regidor de Medi Ambient Jordi Martínez assegura que el plec de licitació del tractament de plagues inclou, per primera vegada, al mosquit tigre.

 

Onada de calor

Altra de les campanyes que arriben cada estiu és la d'alerta per possibles colps de calor per les altes temperatures. Recordem que aquest mateix dimarts 10 de juliol, part de la comarca d'El Comtat està en alerta taronja per temperatures que poden fregar els 39 graus. Per contra, la zona d'Alcoi està ara fora de risc, en nivell verd.

Les recomanacions en aquest cas són sobradament conegudes: beure aigua amb freqüència i evitar l'excés d'alcohol i menjars copiosos; portar roba folgada i de colors clars i evitar eixir al carrer en les hores centrals del dia. Però malgrat que són recomanacions molt conegudes, no tot el món fa cas. I Fenollar demana una atenció especial dels grups on hi ha més risc, com xiquets i dones embarassades, persones que treballen a l'aire lliure, esportistes que entrenen als carrers i gent major. "Tots podem estar exposats a problemes de salut derivats de calor" diu Fenollar, per això "donar informació a la població és molt important. En totes les famílies pot haver algun amb risc, i és on es pot fer el treball important de prevenció".