El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

José Gómez, president d’AHVAL: “La Marca Gastronòmica és el projecte amb el que estem treballant per donar-nos a conéixer”

José Gómez en el seu restaurant

AHVAL compleix aquest any el seu 25 aniversari

José Gómez és gerent del restaurant El Taulell i acaba de ser nombrat president de la Associació d’Hostalers de la Vall d’Albaida. L’ontinyentí, considerat un dels fundadors de AHVAL, comença aquesta nova etapa treballant amb els projectes que ja tenia la anterior junta.

- Com enceta aquesta nova etapa de incertesa per al sector?

Tot està sent un repte i és cert que al nostre sector ens ha condicionat molt la pandèmia perquè hem hagut de tancar, però hi ha altres sectors que han estat treballant millor, com per exemple la construcció o el tèxtil. Això ha fet que la gent tinga una capacitat per a poder gastar, a més de les ganes d’eixir que s’han anat acumulant. Crec que la crisis del 2007 va ser fins i tot pitjor a nivell de l'hostaleria local, i dins del que cap, aquesta crec que s'està salvant relativament bé.

 

- Quins projectes té entre mans per al futur des d’AHVAL? 

Seguir amb la dinàmica que teníem perquè la trajectòria que Jordi ha portat durant aquests deu anys ha sigut bona. Ara tenim un projecte molt interessant que ens pot ajudar a vendre al nostre sector fora: treballar amb la Marca Gastronòmica. Diguem que ara no podem conformar-nos en que només ens conega la gent d'Ontinyent; a mesura que s'amplia l'oferta gastronòmica també necessitem que ho faça la demanda. Al poble s'ha generat una oferta gastronòmica molt bona i important que hem d'aprofitar.

 

- I amb quins projectes es pot aconseguir tindre una bona Marca Gastronòmica?

Donant-nos a conéixer fora. Les fires gastronòmiques són el millor exemple. A nivell de ciutat estem veient que s'estan duent a terme projectes interessants que fan que Ontinyent s'estiga quedant bonica, com el del museu del tèxtil o de la cantereria; i gràcies a això, estem notant una afluència de gent de fora. A més, per a aconseguir més visibilitat estem treballant amb un professional que gestiona també l’Exquisit Mediterrani, i ve a ser el que volem fer ací.

 

- Quina creu que és l'avantatge principal de pertànyer a AHVAL? 

Com a associació tenim un pes específic. Crec que l'estar en AHVAL dona visibilitat i possibilitat d'opinar i defensar inquietuds que al final son projectes comuns. A més, estar units de cara a les administracions, ens fa forts. Hi ha esdeveniments gastronòmics que han tingut èxit perquè hem anat tots junts. Tapes i Rock és l'exemple més recurrent i a dia de hui aquest format s'ha consolidat; encara que per la pandèmia no s'haja organitzat aquestos anys.

 

- I què li diria als hostalers que encara no formen part de la associació?

A qui encara no estiga en l'associació li diria que vinguera, que ens conega i que valore; que se li rebrà com a tots: amb els braços oberts. Nosaltres som un grup d'amics i això és molt positiu perquè fa que puguem intercanviar impressions i inquietuds molt còmodament.

 

- Com a hostaler, com definiria l’inici d’aquesta temporada?

Tot està sent diferent a comparació d’altres temporades i pense que s'estan generant uns hàbits que abans no teníem. Per exemple, aquest hivern vam veure com la gent reservava taula a les terrasses fins i tot els dies que la temperatura era de 3 graus; abans això era impensable. I de la mateixa manera ocorre ara, que amb 40 graus la gent plena les taules dels restaurants al carrer. Als països nòrdics a l'hivern les persones són al carrer i potser, mogut per les circumstàncies, aquesta costum vinga per a quedar-se.

 

- El seu negoci es troba a la plaça, considera que és una de les millors zones de la ciutat per al sector?

Per al que a mi m'esdevé sí i em consta que per a la resta dels meus companys que es troben en la plaça també. És un punt molt visible i sempre ha sigut un referent per a les quedades de la gent. No hi ha dubte que és un bon lloc. Abans el meu negoci es trobava en una altra ubicació, i encara que tampoc era roín, he vist com el canvi de zona ha suposat una millora per a mi.

 

- També és poden trobar els vostres productes a Dusmel, però abans de la pandèmia s’hauríeu plantejat formar part d’un servei com aquest? 

Diguem que abans no ens feia tanta falta i en quan se'm va plantejar aquella idea nova em va semblar molt interessant. Aquesta aplicació permet que sense haver d'invertir en infraestructura, als hostalers ens resulte viable aquest model de negoci. En el meu cas ha sigut molt positiu, i encara que és veritat que ara la gent comença a eixir i no tenim tantes comandes, en El Taulell els mesos de febrer i març van ser molt interessants. Al principi, durant els caps de setmana vam començar a treballar la meua dona i jo i va arribar un moment que vaig haver de traure a les treballadores de l'ERTO perquè vingueren divendres, dissabtes i diumenges a tirar-nos una mà. Aquesta app ha suposat per als nostres negocis un servei més amb el que abans no comptàvem.

 

- En tota Espanya està havent polèmica amb la contractació de cambrers. En el cas d’haver augmentat la plantilla del Taulell, ha tingut problemes per a trobar gent?

Potser més que altres anys perquè hi ha hagut gent que estava en aquest sector i per les circumstàncies ha optat per seguir altres camins i és veritat que el sector hostaler ho ha notat.

 

- AHVAL compleix 25 anys, però hi ha alguna idea per a celebrar-ho?

Està tot en l'aire, però sí que ens agradaria fer alguna coseta. La idea va molt lligada a la Marca Gastronòmica i amb la seua presentació. Fer algun esdeveniment per a celebrar-ho és una de les nostres idees. Però encara que no tenim res definit encara, podríem dir que estem treballant en això.