José Pérez Vilaplana no volia apropiar-se de Paquito el Chocolatero
Gustavo Pascual Falcó va fundar la Unió Musical Contestana el 1932 i va ser president de l’entitat fins al 1943. José Pérez Vilaplana, en canvi, va ostentar la presidència des del 1958.
La Unió Musical de Cocentaina ha defensat la memòria i l’honor de dos dels compositors més importants de la banda: Pérez Vilaplana i Pascual Falcó.
La controvèrsia gira entorn de l’atribució d’obres de Gustavo Pascual Falcó al registre de la Societat General d’Autors i Editors (SGAE) als anys 60. En aquest sentit, la Unió Musical Contestana ha aclarit que el fet que José Pérez Vilaplana apareguera com a autor d’algunes d’aquestes obres formava part del seu esforç personal per preservar la música de Pascual Falcó i facilitar, així, la seua difusió en un moment en què la majoria de les seues obres, com l’icònic pasdoble “Paquito el Chocolatero”, no eren tan reconegudes.
A més a més, argumenten que Pérez Vilaplana mai es va atribuir públicament l’autoria de cap d’aquestes peces. De fet, va treballar des de sempre per transcriure i arreglar a mà les partitures perquè la banda poguera interpretar-les i, per tant, donar-li la difusió que mereixien, especialment des de la mort del seu autor el 1946.
Per acabar, la Unió ha volgut fer una crida a la responsabilitat i a la consideració dels fets en el seu context històric, indicant que les interpretacions actuals podrien malinterpretar les nobles accions de Pérez Vilaplana i no reflectir les seues intencions reals. És per això que la banda, finalment, vol retre un homenatge a dos dels músics que més han fet per la música contestana i, sobretot, per la Unió Musical. Especialment quan aquest any s’han complit 25 anys de la mort del mestre Pérez Vilaplana.