El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

Josep Lluís Santonja guanya el premi Bernat Capó amb "Animetes santes"

Josep lluís Santonja. Imatge facilitada per edicions del Bullent

El premi està dotat amb 6.000 euros i la publicació per part d'Edicions del Bullent. Enguany, per les circumstàncies derivades de la pandèmia, no hi haurà acte de lliurament.

El premi és per un treball sobre la tradició funerària valenciana i com els valencians afronten el trànsit al més-enllà. El títol fa referència a eixes espelmes o animetes que s'encenen en record dels difunts de la família.

El premi Bernat Capó fa nàixer l'any 1999 per tal de fomentar la investigació i divulgació de la cultura popular valenciana, i en aquestes dos dècades ha tractat qualsevol tema, des de botànica fins a jocs tradicionals, llegendes i contes, manifestacions festives o fenòmens socials.

Des de l'organització del premi expliquen que la pandèmia ha ocasionat que moltes persones "s'hagen interessat per successos semblants del passat". Així, el treball guardonat en l'edició del 2020 "naix de la necessitat d'analitzar com afrontem i hem afrontat el trànsit al més-enllà els valencians".

I l'autor és l'alcoià Josep Lluís Santonja, qui inicia el seu recorregut dels costums funeraris valencians amb la Peste Negra de 1348. El treball premiat parla dels canvis en les tradicions provocats per la il·lustració i el "pensament higienista", o la diferent concepció de la mort segons el moment. També parla de la funció dels cementiris, que es transformen per adaptar-se a la creixent tendència d'incineracions, o que es converteixen en atracció cultural i turística, com és el cas del cementiri d'Alcoi.

Josep Lluís Santonja és doctor en Història, i actualment dirigeix l'Arxiu Municipal d'Alcoi i la Xarxa Municipal de Biblioteques.