El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

Juan Miguel Cortés després d'acollir 20 subsaharians en Creu Roja: "Des de l'Hospital Suec-Noruec no s'havia fet a Alcoi cap acte així"

Pablo Granados, Juan Miguel Cortés, Roser Falip, Begoña Jover i Rafa Vázquez, expliquen el projecte / R. Lledó
El projecte no costarà diners als alcoians ni a Creu Roja

No s'han donat massa detalls del perfil dels africans, però hi ha 4 d'ells que estan buscant asil polític. S'han creat 8 llocs nous de feina per supervisar aquestes 20 persones. Des de Creu Roja també han volgut remarcar que "no van a llevar llocs de feina a ningú" simplement perquè estan en "situació irregular i no poden treballar"

Alcoi és ciutat d'acollida i aquest fet s'ha vist reflectit a Creu Roja. 20 hòmens subsaharians (2 d'ells menors d'edat) han arribat a la ciutat dels ponts des d'Algesires. Tots ells estan en "situació irregular i no poden fer feina", segons ha confirmat Juan Miguel Cortés, president de Creu Roja Alcoi.

El primer que han fet els 20 hòmens és passar un control mèdic perquè "no saben epidemiològicament com han arribat", segons ha confirmat la gerent del Departament de Salut d'Alcoi, Roser Falip. Després de passar aquest control, els han donat un número SIP, hi han esbrinat quines vacunes tenen i els han fet analítiques. Tant Creu Roja com el Departament de Salut d'Alcoi volen mostrar la "normalitat" d'aquest fet, ja que "des de 2014 Alcoi és ciutat d'acollida".

Juan Miguel Cortés ha recordat que "Alcoi és un lloc de pas" per a aquestes persones que són "lliures". La majoria dels 20 homes subsaharians volen anar als països del centre d'Europa, ja que "hi ha més oportunitats de treball" i moltes de les seues famílies viuen a altres països europeus que no són Espanya. De moment, dormiran a l'Alberg de Transeünts.

Pel que fa al cost del projecte, "a Alcoi no li costa absolutament res", ja que és finançat per fons externs a Creu Roja. A més, s'han creat 8 llocs nous de feina per supervisar aquestes 20 persones. Des de Creu Roja també han volgut remarcar que "no van a llevar llocs de feina a ningú" simplement perquè estan en "situació irregular i no poden treballar".

Juan Miguel Cortés ha recordat que "des de 1938 no havia fet Alcoi cap acte així", en referència al seu paper com a ciutat d'acollida en l'Hospital Suec-Noruec. Com es pot veure a la imatge de la notícia, els hòmens africans reben ensenyança de llengua castellana i valenciana, formació en hàbits socials...

No s'han donat massa detalls del perfil dels africans, però hi ha 4 d'ells que estan buscant asil polític. Estaran a Alcoi un mínim de 15 dies, encara que poden quedar-se fins a 3 mesos, prolongable a 6 mesos depenent del seu estat de salut. Pel que fa als 2 menors d'edat, està tramitant-se els expedients d'empara. A banda de Roser Falip i Juan Miguel Cortés, en representació de Creu Roja ha estat el director tècnic Pablo Granados. Pel que fa a l'àrea de Salut hi han estat Begoña Jover i Rafa Vázquez, directora d'Infermeria i director d'Atenció primària, respectivament.