El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

La 29 revista EINES tracta les catàstrofes i calamitats d'Alcoi en la Història recent

Foto de l'exposició de les portades de la revista
  • L'article sobre la COVID 19, escrit pel metge Manuel Pérez Bosh, ha estat potser el més difícil precisament perquè encara és una pandèmia viva

Presentada la 29 edició de la revista Eines que publica bianualment l'Institut Pare Vitòria i que enguany han destinat al repàs per les diferents desgràcies que hi ha hagut de patir la ciutat d'Alcoi en la seua història recent. Terratrémols, incendis, guerres, legionel·la i per descomptat, la COVID 19.

Feia 'un segle' que no se celebrava un acte cultural amb públic a la ciutat, i fins i tot l'alcalde, ha amenaçat a estendre's durant hores "perquè tenia moltes coses de les quals parlar". No ha estat així. En realitat s'ha presentat la 29 edició de la revista EINES. Una publicació que ix cada dos anys i que ha agafat una importància i un nivell pel que fa a les persones que hi publiquen molt elevat.

En aquesta ocasió, Lluís Vidal, cap de redacció de la publicació, ha triat com a temàtica 'L'Alcoi catastròfic' i els autors triats han fet un repàs sobre les diferents tragèdies i esdeveniments que al llarg de la Història han sacsejat la ciutat. Des de Terratrémols a incendis forestals, passant per la Guerra, les malalties, la legionel·la i també la Covid 19.

 

 

Vidal ha explicat que aquest article sobre la COVID 19, escrit pel metge Manuel Pérez Bosh, ha estat potser el més difícil precisament perquè encara és una pandèmia viva. La publicació acull els esdeveniments relacionats amb aquesta malaltia fins al mes de gener.
La revista té moltes curiositats, com ara la història de les plagues i malalties, escrita per Josep Lluís Santonja. O la referència als terratrémols, obra de Ricard Bañó.

Àngel Beneyto ha tractat els efectes de les epidèmies de cólera i la grip.

Especial menció cal fer al treball de Gemma Martínez, una de les malaltes afectades per la síndrome Ardystil que acaba d'escriure un llibre on es recull tot el que va succeir als anys 90 a les empreses d'estampació de la comarca i que va acabar amb la vida de sis persones.

Molt interessant també la visió que sobre la famosa legionel·la desplega José Miguel Pons, sobre els fenòmens meteorològics d'Enrique Moltó i les Guerres per part de Paco Blay. També hi ha espai per als temps revolucionaris del Petroli i l'evolució dels moviments obrers, escrit per Diego L Fernández.

L'acte l'ha presidit l'alcalde d'Alcoi, Toni Francés, qui ha destacat que és cert que Alcoi és una ciutat que ha patit moltes desgràcies, però que també és cert que "som una terra de persones fortes i amb gran capacitat de superació".


Toni González, director del Pare Victòria, ha fet de presentador de l'acte.