El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

Article d'opinió de Jaume Brotons, membre del col·lectiu No+Precarietat de l'Alcoià i Comtat

Jaume Brotons

La bretxa de gènere en les pensions

La Bretxa de gènere és una constant encara en la nostra societat, així ho avalen certes dades, com el que recaigui sobre les dones la cura de la famí…

La Bretxa de gènere és una constant encara en la nostra societat, així ho avalen certes dades, com el que recaigui sobre les dones la cura de la família, i que acusen la temporalitat en l'ocupació i els sous en general més baixos, tot això incideix en la seva cotització, sent la seva vida laboral més curta que els homes i per tant la seva futura pensió menor.

Com hem sabut el Govern va aprovar al febrer d'aquest any, el nou "Complement per Bretxa de Gènere" per intentar reduir la diferència entre la pensió mitjana que cobra un home a Espanya -Febrer 2021, 1.248,99 € i les dones 824,66 € -, és a dir el 33% menys elles que ells. Des l'1 de gener de 2016 es va aprovar, l'anomenat "Complement de Maternitat", aquell que tractava de compensar a les dones en el moment d'arribar a assolir la seva pensió. Aquest Complement de Maternitat es cobrava a partir del segon fill i fins al quart o més, amb un 5%, 10 i 15% d'augment de la pensió respectivament.

Quedaven fora les dones que havien tingut un fill (inexplicablement) i també aquelles que s'haguessin jubilat anticipadament -només es concedia a les jubilacions a l'edat ordinària, i també era un tracte discriminatori-, tenien dret a cobrar-se a més en situacions de Viudadedad o Incapacitat.

El Tribunal de Justícia Europeu, a l'empar d'una consulta prejudicial d'un Jutjat de Girona, que va plantejar la denúncia realitzada per un pensionista respecte a la seva pensió d'incapacitat i el fet de tenir dos fills i no cobrar el complement de maternitat, de manera que considerava era un tracte discriminatori per raó de sexe, va sentenciar que el Complement de Maternitat era clarament "discriminatori a Espanya per raó d'igualtat entre home i dona" i obigaba al Govern espanyol a la seva modificació.

Amb l'aprovació del nou "Complement per Bretxa de Gènere" es dóna la possibilitat que l'home també cobre pel fet d'haver tingut fills (només ho podrà cobrar un dels dos progenitors), si és el cas haurà d'acreditar que en el moment de l'naiximent o adopció del menor, hi va haver un prejudici en la seva cotització o carrera professional per haver hagut de tenir cura dels seus fills. Aquest precepte no es demana d'entrada a les dones, que s'entén que sí van haver de deixar el seu treball per cuidar els seus fills. Ara si el pare demostra que va ser ell el que va cuidar d'ells (hi ha una sèrie de requisits emparats en la seva vida laboral que haurà de demostrar) podrà cobrar el pare el nou Complement de Bretxa de Gènere i no la mare. Així i tot es calcula que seguiran cobrant aquest nou complement en un 98% dones, però amb això el Govern compleix la sentència de Tribunal Europeu, de no discrimació per raó de sexe en el complement de pensió per fills.

El nou complement de Bretxa de Gènere ha contemplat el pagar a les dones des del primer fill, i també en les jubilacions anticipades voluntàries -abans no podien cobrar les dones que es jubilaven anticipadament, per exemple als 61 o 63 anys)-i només si ho feien als 65 anys. El poden demanar tots els i les pesionistes de jubilació (també l'anticipada com dèiem), Viuddedad i Incapacidad, excepte els de Jubilació Parcial, que ho podran fer en el moment de la seva jubilació ordinària. Els que cobraben el anterior Complement de Maternidad el mantendrán com fins ara.

Si els dos progenitors han vist perjudicada la seva vida laboral, es donarà a la dona, i si són dos homes o dos dones els que conformen la Unitat familiar, al què percebi menor pensió. El nou Complement de Bretxa de Gènere és d'una quantitat fixa, 27 euros per fill i per catorze pagues, és a dir 378 € a l'any. Una de les funcions d'aquest nou complement de Bretxa de Gènere és reduir des de l'actual 30% la diferència en les pensions entre home i dona fins a un 5%, moment en què es plantejaria la seva supressió. Segons informa el Ministeri de Seguretat Social, el cost addicional serà amb càrrec als pressupostos de l'Estat i és de 700 milions d'euros.

Els futurs pensionistes pares o mares de famílies nombroses han vist perjudicat amb el nou sistema el cobrament de l'Complement de Bretxa de Gènere- també les pensions grans-, exemple seria que ara una pensió de 1000 € i amb tres fills la pensionista abans cobraba 150 € més, el 15% establert, ara amb el nou complement de Bretxa de Gènere, serán 84 € (3x27 € per fill), però com dèiem és més justa per a les mares o pares que tenen un fill, per a les que es jubilen anticipadament i per a les pensions mínimes.