El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

La Bruja Avería i els Electroduendes, els nous residents del MITA d’Albaida

Juan Villa ha estat el responsable de la restauració de les marionetes.
  • Entre les noves figures trobem les famoses marionetes de La Bola de Cristal: la Bruja Avería, la Bruja Truca, Maese Sonoro, Maese Cámara i Hada Video.

  • Horacio Pinchadiscos, obra d’Alejandro Milán, passarà a formar part de la col·lecció permanent del MITA.

El Museu Internacional de Titelles d’Albaida s’ha convertit en l’espai on conviuen alguns dels éssers que, fins al moment de la seua retirada, han treballat portant la il·lusió per bandera arreu del món. La Bruja Avería i els Electroduendes són els nous habitants d'aquestes instal·lacions.

Babalà, el gos de rassa bull terrier que mantenia pegades a la televisió autonòmica valenciana les xiquetes i xiquets, ha estat un dels últims atractius. Babalà arribava a la ciutat albaidina juntament amb Les Feretes d’À Punt en març d’aquest mateix any, però la cessió que À Punt va fer al MITA (Museu Internacional de Titelles d’Albaida) ràpidament ha quedat eclipsada per altres estreles de la televisió d'àmbit nacional.

Es tracta de quatre nous habitants del Museu, entre els quals es troben les famoses marionetes de La Bola de Cristal. La Bruja Avería, la Bruja Truca, Maese Sonoro i Hada Video son els personatges de la radiotelevisió pública espanyola que recentment han estat adquirits per l’Ajuntament d’Albaida.

En la presentació, Julia Rodríguez, presidenta del MITA, explicava que “estem molt contents perquè finalment ha arribat el dia en què presentem els Electroduendes com a part de la col·lecció permanent del Museu Internacional de Títeres d’Albaida. El periple ha sigut llarg: un viatge des de Miami, una restauració, reubicar, remodelar, documentar, estudiar... i emocionar-se. Sobretot emocionar-se”.

A l’acte de presentació dels nous habitants del MITA tampoc va faltar la persona responsable de la restauració de les marionetes, Juan Villa, qui va participar d’aquesta celebració de manera virtual des del seu taller. “Poder restaurar tots els ninots originals de la Bola de Cristal ha sigut un regal. Jo era d’aquells xavals que s’assentaven els dissabtes de matí a veure La Bola de Cristal, i per això ha estat un plaer poder realitzar aquesta restauració”.

Josep Antoni Albert i Quilis, alcalde d’Albaida, va concloure la presentació dels nous residents del MITA afirmant que és moment de seguir treballant. “Apostem per recuperar de l’oblit titelles de la televisió i del cinema tan emblemàtics com aquests, però també d’altres més anònims sense els quals no s’entendria l’evolució d’aquesta disciplina artística”.