El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

La campanya de les cireres sofreix grans pèrdues econòmiques per quint any consecutiu a les comarques

Planes
  • La producció mitjana anual de cirera, oscil·lava en anys normals de producció entre els 500.000 kg i els 800.000 kg i al 2022 es van recollir 4.000 kg.

La producció més gran de cireres en la província d’Alacant es troba en la zona emparada per la Indicació Geogràfica Protegida “Cireres de la Muntanya d’Alacant”, creada el 1991 i situada a Alpatró (la Vall de Gallinera).

Les Valls de la Marina Alta (la Vall d’Ebo, la Vall d’Alcalà, la Vall de Gallinera i la Vall de Laguar), a més de Planes i Benimarfull, entre d’altres, posseeixen les especials característiques agroclimàtiques per al cultiu del cirer. Gràcies al relleu muntanyenc i proximitat a la costa fa que es cullga una cirera primerenca i d’excepcional qualitat.

El cultiu de cireres és un dels més implantats i tradicionals en aquesta zona geogràfica del territori valencià, cultivat en moltes ocasions en explotacions familiars. A més cal tindre en compte que la producció agrícola de les Valls està marcada per minifundis i abancalaments de pedra en sec situats en una orografia que dificulta el treball diari de tantes famílies que treballen aquest cultiu des de temps immemorables, en uns municipis marcats per l’increment en els últims anys d’un notori despoblament.

La producció mitjana anual de cirera a la Cooperativa Cireres Muntanya d’Alacant, per posar un exemple, oscil·lava en anys normals de producció entre els 500.000 kg i els 800.000 kg de varietats predominants com son Burlat, Early Lory, Prime Giant, Stark Hardy Giant, Picota Ambrunesa i Sweet Heart.

En els últims cinc anys la cirera ha estat afectada per la climatologia i això ha provocat un notable descens de la producció. 

Per a posar en context la situació, l’any 2018 va ser una temporada de producció estàndard i a Cireres Muntanya d’Alacant COOP CV es recolliren un total de 700.000kg;  el  2019 se’n recolliren uns 200.000 kg; en 2020 en foren 28.000kg; l’any 2021, 107.000 kg; i el 2022 es van recollir al voltant de 4000 kg. Pel que fa al 2023 i, com a cas excepcional, tancarà les seues portes al públic, després de més de 40 anys de funcionament, per la nul·la producció de cirera al nord de la província d’Alacant.

CANVI CLIMÀTIC

El canvi climàtic afecta de forma notable a la producció agrícola, en especial per tres factors; períodes de pluja anormalment llargs, com és el cas del mes de març del 2022 a la Vall de Gallinera que va acumular 927 litres en 14 dies seguits de pluja. El segon és l’acumulació d’hores fred en períodes no favorables, com per exemple el trasllat de l’acumulació d’hores fred als mesos de gener i febrer quan realment caldria concentrar-se en novembre i desembre per a una major viabilitat del cultiu. I, la tercera, són les variacions brusques de temperatura que durant l’època de la floració perjudiquen la pol·linització.

El patrimoni agrícola és el principal pilar econòmic que sosté aquests municipis, i d’aquest sector depenen altres factors socioeconòmics que afecten el món rural: el turisme sostenible, la densitat de població, el manteniment de serveis mínims, etc.

Des dels diferents municipis afectats de la zona, fan una crida a les Administracions Públiques de l’Estat “perquè es declare aquest punt del territori com a zona afectada greument per una emergència de protecció civil, el que ve a ser, zona catastròfica i que a més atorgue les ajudes pertinents per pal·liar l’abandonament del cultiu”.