El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

La carbonatació, principal problema de l'estructura del Pont de Sant Jordi segons Guanyar Alcoi

Pont de Sant Jordi / AM
Pablo González, coportaveu de Guanyar, indica que "creiem que hi ha un problema molt major que el de l'escletxa que assenyalava Jordi Martínez"

Des de Guanyar apunten que "el que hauria de preocupar-nos realment és la cohabitació que s'haja pogut produir amb els vapors que llençava la fàbrica de l'Estambrera, que ha pogut produir i accelerar un procés de carbonatació de l'estructura". Per la seua banda, el govern municipal indica que el principal problema és una escletxa a la part de l'Hotel Reconquista

Guanyar Alcoi no està d'acord amb les informacions del govern municipal sobre el Pont de Sant Jordi. Jordi Martínez sosté que hi ha deficiències en l'estructura, concretament en l'estrep més proper a l'Hotel Reconquista on hi ha una escletxa. Per la seua banda, Guanyar Alcoi, en paraules de Pablo González, indica que "creiem que hi ha un problema molt major que el de l'escletxa que assenyalava Jordi Martínez, tenim informació la qual assenyala que l'escletxa ja estat allí des de fa desenes d'anys i que els problemes estructurals més seriosos poden deure's a una carbonatació de l'estructura".

Però quin és concretament el problema que veu Guanyar? Segons explica la coalició d'esquerres, "el formigó és un material de naturalesa porosa que conté dissolts hidròxids de calç, de sodi i de potassi. La carbonatació llavors és un procés, dit de forma plana, d'oxidació del formigó. Quan entra en contacte el diòxid de carboni de l'atmosfera juntament amb aigua, el formigó pateix un desgast que, en cas de ser armat, com és el cas del pont de Sant Jordi, les armadures començaran a estar desprotegides i es produirà un procés d'oxidació que portarà a una expansió d'aquestes i a un trencament del formigó. El cas és que el formigó per una banda perd les seues propietats i s’afebleix, provocant una major fragilitat en l’estructura".

Aquest desacord de Guanyar ve després que Jordi Martínez afirmara que el pont tenia una escletxa a un dels extrems. Segons el DIEC, una escletxa es defineix com una "obertura estreta entre dues peces que no ajusten bé, que no clouen".

Pablo González indica que "l'escletxa de la qual es fa menció molt segurament va aparéixer als inicis de la construcció del pont, a finals dels anys 20, quan el terraplé que hi ha tocant a l'estrep més proper al carrer pont de Sant Jordi, no es va emplenar fins mesos després d'acabar l'obra i haguera pogut provocar tensions que van acabar per esquerdar part de l'estructura i, una vegada omplert el terraplé, es va assentar i no ha patit a penes variacions ni tampoc ha suposat un perill estructural".

"El que hauria de preocupar-nos realment és la cohabitació que s'haja pogut produir amb els vapors que llençava la fàbrica de l'Estambrera, que ha pogut produir i accelerar un procés de carbonatació de l'estructura" afirma Gonzàlez, que demana al Govern del PSOE que "notifique aquelles informacions que té sobre aquests fets. Ja en els anys 90, l'arquitecte municipal Pepe Briet va encarregar un informe en el qual s'assenyalaven problemes de carbonatació en les quatre pilastres del principi i recomanava algunes actuacions preventives. Seria interessant que, si no hi ha informació al respecte, que s'estudie quina part estructural del pont està afectada per la carbonatació, quines actuacions caldrien per a revertir-la i si els vapors que ha estat llençant durant anys l'Estambrera, han pogut accelerar una degradació de l'estructura del pont de Sant Jordi".