El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

La Carrasca alerta de vessaments d'aigües residuals al Riu Riquer i exigeix una solució urgent

Imatge del punt on hi ha vessament, facilirada per la Colla Ecologista La Carrasca

Part de l'aigua residual de Santa Rosa s'ha desviat per les conduccions pluvials, i malgrat la instal·lació que deriva l'aigua residual a la depuradora, els ecologistes asseguren que part de les aigües fecals arriben al riu, la qual cosa suposa un problema ambiental i sanitari. 

Des de fa aproximadament un mes i mig, l'Ajuntament està desviant les aigües residuals de part del barri de Santa Rosa cap a les canalitzacions que recullen les aigües pluvials. Segons expliquen des de la colla la Carrasca i Ecologistes en Acció, es tracta d'una mesura provisional davant un problema en les galeries que recullen les aigües grises i negres dels domicilis. I en el punt on les aigües pluvials arriben al riu, sota el pont de Cervantes, "s'ha fet una instal·lació rudimentària" per conduir aquest cabal cap al col·lector d'aigües residuals, i d'allí a la depuradora dels Algars. 

Però els ecologistes asseguren que aquesta instal·lació és insuficient en els moments on augmenta el cabal d'aigua, "fet que provoca que en bona part acaben regallant cap al riu Riquer". I com a exemple, faciliten un vídeo de les pluges de l'últim cap de setmana de març. "L'abocament al riu d'aigües fecals ha comportat en poc temps un clar empitjorament del tram de riu afectat, la presència de males olors i l'increment inusual de larves de mosques i mosquits en alguns punts".

Els ecologistes també expliquen que fins i tot els alumnes de l'IES Pare Vitòria han constatat aquesta situació, ja que treballen en un projecte de vigilància ambiental de l'ecosistema aquàtic, des del Racó de Sant Bonaventura fins a la depuradora dels Algars. "Les dades que van obtindre en l'estació de mostreig posteriors al vessament els van sorprendre per la baixa qualitat ambiental de les aigües, principalment per la gran proliferació de larves de dípters (mosques i mosquits), per la baixa concentració d'oxigen i per l'olor desagradable. L'alumnat va completar l'estudi microbiològic amb el resultat d'incomptables bacteris coliformes i fecals", expliquen des de la Carrasca. 

Així les coses, des de la Colla la Carrasca i Ecologistes en Acció demanen una solució urgent, i reclamen que s'evite utilitzar les conduccions pluvials per a aigües residuals. També demanen que es revise i repare tot el sistema de col·lectors fins a la depuradora, perquè "s'han detectat altres punts on en cas de pluges (fins i tot d'escassa quantia) sobreïxen les aigües residuals dels col·lectors i són vessades al riu, contaminant-lo".