El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

La Carrasca-Ecologistes en Acció alerta de l'alta contaminació per ozó a Alcoi

En maig i juny del 2017, 5 de cada 6 dies es van superar les xifres d'ozó recomanades per l'OMS

Els nivells del 2017 no superen, per poc, els límits legals. Però sí que superen les recomanacions de l'OMS 93 dies de l'any. A Ontinyent les xifres són lleugerament superiors, i superen també els límits europeu i espanyol. Els ecologistes expliquen que l'ozó troposfèric és no sols perillós per als humans sinó també tòxic per a la vegetació, i han encetat una campanya informativa amb una exposició itinerant que també passarà per Alcoi.

En maig i juny del 2017, 5 de cada 6 dies se superaren a Alcoi els nivells de contaminació per ozó troposfèric recomanats per l'Organització Mundial de la Salut, l'OMS. Així ho alerten des de la colla La Carrasca-Ecologistes en Acció, segons les dades arreplegades de l'estació de mesurament de contaminació atmosfèrica d'Alcoi de la Xarxa de Vigilància i Control de la Generalitat Valenciana.

Segons aquestes dades, que es poden consultar en els documents adjunts ací a la dreta, en Alcoi no s'han superat els límits legals però quasi, ja que tan sols s'han sobrepassat els nivells de contaminació 23 dies quan el mínim són 25. Però la recomanació de l'OMS és més estricta (baixa de 120 a 100 μg/m³), i els resultats varien: se sobrepassen els nivells 93 dies. També han arreplegat dades d'Ontinyent, on, per un dia, sí que s'han superat en 2017 els límits de les legislacions europea i espanyola. I entre abril i setembre, més de la meitat dels dies superaven les recomanacions de l'OMS.

Per tot açò, des de la Carrasca consideren que el problema més gran en la qualitat de l'aire en les nostres comarques és la contaminació per ozó troposfèric, "també conegut com a ozó nociu en contraposició al de la capa d'ozó de l'estratosfera (el que ens protegeix de la radiació ultraviolada). És un contaminant secundari produït per la reacció, en presència de radiació solar, entre el diòxid de nitrogen i els hidrocarburs emesos pels automòbils i algunes indústries. Per inhalació, provoca irritació dels ulls i de les vies respiratòries superiors, un increment del risc de malalties respiratòries agudes i reducció de la funció pulmonar, i també l'agreujament de patologies cardiovasculars". És també tòxic per a la vegetació, com ja alertaren des de la Carrasca fa pocs mesos.

Ecologistes en Acció ha encetat una campanya informativa sobre l'ozó troposfèric per tal d'informar i conscienciar a la població, amb xarrades i una exposició itinerant que també passarà per Alcoi. Consideren que millorar la qualitat de l'aire passa per "pacificar el trànsit urbà", amb la reducció de vehicles privats i l'impuls d'altres mitjans com bicicletes o transport urbà. En aquest punt és important, per exemple, suport al tren convencional, i des de la Carrasca denuncien les poques inversions per al tren Alcoi-Xàtiva.

Però no és un problema només de les nostres comarques, sinó que la meitat del territori espanyol pateix una elevada contaminació per ozó troposfèric. Per això, Ecologistes en Acció ha interposat un recurs contenciós administratiu en l'Audiència Nacional "perquè aquest Tribunal obligue el Govern central a complir l'obligació legal d'elaborar un Pla Nacional de Millora de la Qualitat de l'Aire, amb mesures concretes i pressupostades".

En l'àmbit de la Comunitat Valenciana, des de La Carrasca també denuncien "la desídia" de la conselleria de Medi Ambient, per no recuperar el control dels nivells de contaminació de partícules fines, les anomenades PM2,5, que "poden penetrar profundament en els pulmons i, segons els estudis realitzats, cada volta es consideren més perjudicials per a la salut". Precisament en la web del projecte Smart City d'Alcoi es preveu que en un futur sí que s'arrepleguen aquestes dades mitjançant sensors per la ciutat, tot i que aquesta part de la web està a hores d'ara en manteniment.