La Carrasca organitza una excursió amb 50 persones per donar a conèixer la zona on Iberdrola vol instal·lar una planta fotovoltaica
Membres de l'organització van donar a conéixer la informació disponible sobre el projecte d'Iberdrola d'instal·lació a Polop Alt d'una macroplanta solar fotovoltaica que, segons sembla, ocuparia unes 275 hectàrees de superfície.
Enric Moltó va explicar el valor ecològic de la zona, Anna Faus va parlar del treball de reintroducció del xoriguer petit i Àlvar Seguí va parlar de la vinculació amb les zones de cultiu.
El passat cap de setmana va tindre lloc l’excursió organitzada des de la Colla Ecologista La Carrasca-Ecologistes en Acció en la que es va visitar la zona de la partida alcoiana de Polop Alt, on Iberdrola vol instal·lar una macroplanta fotovoltaica.
L'activitat va comptar amb la participació d'unes 50 persones que, al llarg d'un recorregut de 7 km, van poder conéixer de primera mà el paisatge i els valors ambientals de la zona, i també el valor patrimonial dels seus masos: l'Alqueria Vella, l'Alqueria Nova, l'Alquerieta, Don Pedro, la Menora Nova, el Xocolater, etc.
La partida de Polop Alt, situada a l'extrem de ponent del terme municipal d'Alcoi, és un espai agroforestal amb una alta qualitat ambiental i paisatgística. Es troba entre els dos parcs naturals que té Alcoi -la serra de Mariola i el Carrascal de la Font Roja- i abraçada per la Zona d'Especial Protecció per a les Aus (ZEPA) i el Lloc d'Importància Comunitària (LIC) de les serres de Mariola i el Carrascal de la Font Roja, que formen part de la Xarxa europea Natura 2000.
La qualitat del paisatge agrícola de la Vall de Polop és molt alta, tal com ho reconeixen diversos estudis. Malgrat aquest fet, no gaudeix de cap protecció urbanística, ja que gran part dels terrenys agraris de la partida estan qualificats com a sòl no urbanitzable comú; és més, el Pla General Estructural d'Alcoi, actualment en tramitació, redueix els terrenys d'aquesta partida que tenien la qualificació de sòl no urbanitzable protegit.
Aquesta circumstància fa que cada cert temps es plantegen actuacions que podrien posar en perill la seua conservació. Membres de l'organització van donar a conéixer la informació disponible sobre el projecte d'Iberdrola d'instal·lació a Polop Alt d'una macroplanta solar fotovoltaica que, segons sembla, ocuparia unes 275 hectàrees de superfície. A l'impacte ambiental i paisatgístic directe de la implantació de les plaques solars, caldria afegir el que tindria la línia d'evacuació de l'energia produïda.
A l’excursió el geògraf Enric Moltó Mantero va explicar el gran valor ecològic i paisatgístic del mosaic agroforestal, que alberga una alta biodiversitat, i que a més en aquesta zona actua com a connector ambiental entre la serra de Mariola i el Carrascal de la Font Roja i les serres de la Foia de Castalla. Així mateix, va destacar l'absurditat de destruir unes terres agrícoles que segueixen cultivant-se "de manera pràcticament heroica".
Per la seva banda, Anna Faus, coordinadora dels voluntaris que participen en el projecte de reintroducció del xoriguer petit, va exposar quin és el treball que un grup d'unes 20 persones realitza des de fa 4 anys per a fer possible que es consolide la presència d'aquesta espècie al nostre territori.
Per últim, Àlvar Seguí Llopis (exguarda forestal i molt bon coneixedor de la nostra fauna) va descriure als participants les característiques del xoriguer petit i la vinculació d'aquesta espècie a les zones de cultiu de cereals, on pot trobar el seu aliment: principalment d'insectes i petits rosegadors.