El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

La Carrasca sobre la baixada de la contaminació per ozó: "és impresentable que l'única manera de poder respirar aire net siga patint una pandèmia"

Alcoi / AM

A Alcoi ha diminuït molt la contaminació per ozó, de manera que en cap dia de 2020 s'ha superat el límit establit per la legislació

Les restriccions a la mobilitat per la Covid-19 en 2020 ha fet que la contaminació baixe a nivells històrics. La Carrasca ha presentat el seu informe anual sobre contaminació d'ozó i assegura que hi ha "una millora sense precedents pel que fa a este contaminant atmosfèric".

Pel que fa Alcoi, segons les dades analitzades per La Carrasca-Ecologistes en Acció, també ha diminuït molt la contaminació per ozó, de manera que en cap dia de 2020 s'ha superat el límit establit per la legislació; es tracta d'un fet inaudit, ja que la mitjana de superacions durant l'última dècada va ser de 22 dies cada any. Per al grup ecologista, "és impresentable que l'única manera de poder respirar aire net siga patint una pandèmia que tan greus conseqüències ha comportat. Hi ha solucions i s'han d'adoptar ja."

 

 

També s'han reduït "de manera espectacular" les superacions dels límits que l'OMS recomana per a este contaminant. Enguany les superacions s'han produït en 28 dies, mentre que en anys anteriors les superacions han ocorregut sovint en més de 100 dies.  Fins i tot en comparació amb l'any 2019, en què van ser inusualment baixes, les superacions d'estos límits s'han reduït en un 40%.

Segons La Carrasca, "la crisi de la COVID-19 ha demostrat que la reducció estructural del transport i la descarbonització de la indústria són les millors ferramentes per a millorar la qualitat de l'aire que respirem, a les ciutats i a les zones rurals, també en el cas de l'ozó".

Reivindicacions

Des de la Carrasca i Ecologises en acció, sol·liciten la implantació de Plans de Millora de la Qualitat de l'Aire que es fonamenten en la disminució del trànsit motoritzat, l'adopció de les millors tècniques industrials disponibles, la substitució dels dissolvents orgànics per aigua, l'estalvi i l'eficiència energètica i el suport a les energies renovables. També cal agilitzar l'Àrea de Control d'Emissions acordada per al mar Mediterrani, penalitzar fiscalment els vehicles dièsel i establir una moratòria per a les grans explotacions ramaderes intensives.


 
Els ecol.logistes continuen dient que la Generalitat està obligada legalment a elaborar Plans de Millora de la Qualitat de l'Aire per a reduir la contaminació per ozó "però segueix sense elaborar-los". Afirmen que "es tracta d'una negligència que posa en perill la salut de gran part de la població valenciana. Per això, Ecologistes en Acció del País Valencià ha presentat un recurs contenciós administratiu contra el Govern valencià amb la finalitat que les autoritats autonòmiques complisquen amb les seues obligacions legals en matèria de qualitat de l'aire i salut pública".