El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

La Carrasca valora "molt positivament" la futura implantació d'un cinqué contenidor de matèria orgànica al centre d'Alcoi

Un d'aquest contenidors ja està utilitzant-se a Alacant / Ajuntament d'Alacant
La voluntat de l'Ajuntament és que aquesta nova experiència comence "abans de l'estiu de 2018"

Alcoi ha d'adaptar-se a les directiusde la Unió Europea i a l'objectiu de reutlitzar el 50% de residus en 2020. Un primer pas per a apropar-se és la instal.lació d'un cinqué contenidor (de color marró) destinat a la materia orgànica. Els ecologistes apunten que "abans de la incorporació del contenidor marró per a la matèria orgànica es reflexione, amb la participació de veïns, comerciants, partits i associacions diverses, sobre quin és el model més adequat per a la seua recollida selectiva"

Alcoi ha d'adaptar-se a les directives de la Unió Europea i a l'objectiu de reutilitzar el 50% de residus en 2020. Un primer pas per a apropar-se és la instal·lació d'un cinqué contenidor (de color marró) destinat a la matèria orgànica. L'Ajuntament té la voluntat de començar amb "aquesta nova experiència" al centre "abans de l'estiu d'aquest 2018". La Colla Ecologista La Carrasca valora "molt positivament" la iniciativa i afirma que "l'única manera de produir un vertader compost i un reciclatge d'alta qualitat i evitar així el depòsit de la matèria orgànica de la brossa en els abocadors (amb el consegüent balafiament de recursos i l'emissió de contaminants) és recollir aquesta fracció de manera selectiva". El motiu del fet que siga el centre on es prove aquesta nova experiència és pel sistema de contenidors "de llevar i posar".

Segons ha apuntat el regidor de Medi Ambient, Jordi Martínez, a ARAMULTIMÈDIA, la implantació del quint contenidor "ara no està dins del nou contracte de la brossa", encara que "l'Ajuntament pot afegir les seues condicions". El que sí que inclourà el nou contracte de la brossa serà el de fer una campanya de conscienciació. Una part d'aquesta campanya de conscienciació serà el fet que un educador ambiental estiga al costat dels contenidors per explicar a la gent el seu funcionament.

Martínez continua afirmant que, d'una banda, el benefici és mediambiental, ja que "es pot convertir en compost". D'altra banda, la ciutadania també es beneficiarà de forma econòmica perquè reciclar una tona de matèria orgànica és més barat que la tona de "fracció resto" o residus no segregats. Açó respon a la màxima que "qui més recicla, menys paga".

En el comunicat de premsa de La Carrasca - Ecologistes en Acció també es pot llegir que "la separació en origen de la matèria orgànica és estratègica per a aconseguir una millora en la gestió de la brossa, però perquè siga efectiva és bàsic prendre nota de l'experiència adquirida en els llocs on la recollida selectiva de la matèria orgànica ja està consolidada".

La Carrasca també demana al govern municipal que "abans de la incorporació del contenidor marró per a la matèria orgànica es reflexione, amb la participació de veïns, comerciants, partits i associacions diverses, sobre quin és el model més adequat per a la seua recollida selectiva. És important conéixer altres opcions a més del contenidor en les voreres (punts de compostatge en centres educatius i zones verdes, recollida porta a porta, compostatge domèstic i comunitari, etc.)".