El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

Article d'opinió de Germán Llorca-Abad,

Germán Llorca-Abad

La caseta de la Plaça

Em costa saber per on començar. Quan s’ha desvetllat el propòsit de la casa que hi ha instal·lada a la Plaça de l’Ajuntament, m’han vingut moltes idees al cap. Visc al centre de la ciutat. Més cèntric, impossible i no sé si la fórmula que ha triat l’Ajuntament per a destacar els avantatges de viure ací és la més encertada. L’encert que sí que veig és haver posat damunt la taula un problema molt gran.

No és la primera volta que escric sobre el centre, ni sóc l’única persona que ho ha fet. (Per cert, la part més impactant de la columneta era la galeria d’imatges que incorporava, que no sé què s’ha fet). Ací en teniu enllaçada un altra. I, òbviament, hi ha molta més gent que sobre el mateix tema duu preocupant-se molt més temps que jo, treballant en iniciatives reals i propositives, passant per les associacions de veïns i per les associacions culturals, socials, de comerciants, etc. Perquè el que importa, en definitiva, és abordar un problema greu de la nostra ciutat que ve de molt enrere.

No sé si la idea dels influencers és la més encertada per a cridar l’atenció sobre el problema. El fet és que, com molts dels negocis nascuts al calor/bluf* de les xarxes socials, el de la influència és un negoci fracassat més. Un negoci fracassat amb casos realment sagnants, com la de la influencer Arii, que després de llançar la seua pròpia línia de roba i tindre 2.6 milions de seguidors a Instagram, va ser incapaç de vendre més de 40 samarretes quan van eixir a la venda. I no és que la idea no tinga una base científica. El concepte del líder d’opinió, o del two-step-flow communication és pràcticament tan antiga com la teoria general de la comunicació. Però és que no ho acabe de vore.

La decisió del concurs, amb la seua planificació, execució pressupostària, posada en escena... etc., no deixa també de recordar-me a la política-ficció que tant de moda s’ha posat en els últims anys. Quina és l’expectativa que s’ha proposat l’Equip de Govern amb la iniciativa? És a dir, quin esperen que siga el resultat? I està clar que, com en tota campaña promocional, sempre hi ha un component imprevisible. Però hi ha alguna cosa més -tenen alguna cosa més- que un càlcul més o menys improbable de l’èxit d’esta història?

Podria ser, si no ens haguérem empenyat en portar «els límits de la ciutat» més enllà d’on era impensable per a una població minvant, ara tindríem un centre en millors condicions. Podria ser, si en lloc d’Estambreres i Serelles, ens haguérem preocupat per mirar què conservar i on intervindre en el centre, ara no estaríem on estem. Podria ser, que aquella inversió «de fil de vint» de fa tants anys en el «celler més car del món - ple de goterons» i les llambordes (adoquins) de Pep l’Obrer, s’haguera pogut dedicar a restaurar i no deixar caure desenes d’edificis, en aquells moments, encara plens de gent...

...tot això només entra en l’àmbit del «podria haver sigut». I, sincerament dic, que m’agradaria que el tema de la caseta isquera en bé i tinguera un èxit imprevisible, però ho dubte moltíssim.

 

 

 

*Això de bluf precisa d’una explicació més profunda que ja intentaré donar un altre dia.