El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

La Compra Pública Innovadora s'explica a Alcoi

Toni Francés i Rafa Miró han inaugurat la Jornada de Compra Pública Innovadora a l'Àgora./ AMC

L'Àgora ha acollit la primera Jornada de Compra Pública Innovadora, un nou concepte de contractació pública que s'està promovent darrerament amb força dins del món empresarial i de les administracions públiques

Aquest dilluns s'ha celebrat a l'Àgora la primera Jornada de Compra Pública Innovadora per tal d'informar i donar a conèixer aquest model de contractació. L'objectiu principal que es persegueix amb aquest tipus de contractes és desenvolupar una economia basada en la innovació i la competitivitat. Així, es vol orientar les compres que vinguen de mans de les administracions públiques cap al foment del desenvolupament tecnològic de les empreses, donant prioritat a aquelles que presenten propostes innovadores.

Dita reorientació parteix del programa Europa 2020, l'estratègia de creixement definida per la Unió Europea per a fer front als efectes de la crisi i corregir errors del model econòmic actual. Aquest organisme es basa amb dades com que el 17% del PIB de la UE prové de compres públiques. S'ha establert, entre altres coses, que a des del 2011 tots els Estats membres han de destinar part dels pressupostos generals a la Compra Pública Innovadora. Un dels altres objectius marcats, a banda de que cada Estat definisca la seua pròpia estratègia basant-se en els criteris prefixats per la UE, és que per al 2013, el 3% de les licitacions siguen d'aquest tipus.

Es busca doble benefici. Per a les administracions públiques, hi haurà més flexibilitat i eficàcia, ja que tot el procediment estarà basat en la demanda i en la resolució de problemes i necessitats concretes. Per a les empreses, suposarà una nova oportunitat de negoci i de desenvolupar el camp I+D+i d'una manera garantida, perquè amb açò s'assegura la comercialització dels avanços que es facen en aquest àmbit. A més, per a incentivar aquesta iniciativa es comptarà amb polítiques de subvencions que aportaran deduccions fiscals importants per a aquelles empreses que decidisquen apostar per l'I+D+i.

Dins d'aquesta jornada informativa i d'aproximació al concepte de Compra Pública Innovadora, ha intervingut Juan Manuel Garrido, Subdirector Adjunt de Foment per a la Innovació empresarial del Ministeri d'Economia i Competitivitat, que ha explicat els fonaments de la Compra Pública Innovadora. També ha estat present Miguel Ortiz, Coordinador de Compra Pública Innovadora del Centre per al Desenvolupament Teconlògic Industrial (CDTI) que ha exposat programes, instruments i casos d'èxit dins d'aquesta àrea. Finalment ha hagut una taula redona moderada per aquestos dos ponents.

Rafa Miró, Director General de Treball, Cooperativisme i Economia Social de la Generalitat Valenciana, ha destacat que jornades com aquesta són bàsiques per a tots els empleats públics i les empreses "serveixen per a familiaritzar-se amb tasques com la redacció de plecs de condicions, definir criteris d'elaboració i per a estudiar noves ofertes dels licitadors. S'han d'harmonitzar els nous criteris amb les empreses per a que tot açò siga un èxit durant els propers anys i convertir-nos en un territori punter". Per la seua banda l'Alcalde d'Alcoi, Toni Francés, ha declarat que "és important difondre la innovació per a que siga un element bàsic en tots els processos empresarials i econòmics. No és un fenomen aïllat. És un fenomen social que implica la col·laboració d'empreses, administracions i organitzacions per a que es cree una societat realment innovadora".