El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

La concertada d'Alcoi es concentrarà contra l'eliminació d'aules

Cartell de la concentració convocada
Col·legis concertats, AMPAS i el sindicat d'ensenyament FSIE convoquen a una concentració el pròxim 5 de maig a les 20 hores a la plaça d'Espanya

El projecte d'arranjament escolar del conseller d'educació Vicent Marzà ha generat molta polèmica a Alcoi. Tres col·legis es voran afectats: Esclaves i el Salvador perdran una aula de 3 anys, i els Salesians de Joan XXIII no podrà obrir l'aula de primer d'ESO. Els directors del centre ho consideren un atac a les concertades, i una decisió contra el dret per la llibertat d'educació educativa. Lamenten sobretot que la decisió es prega abans de la matriculació, perquè asseguren que les aules que es volen eliminar sí que tenen demanda.

Els col·legis concertats d'Alcoi s'oposen al projecte d'arranjament escolar del conseller d'educació Vicent Marzà, que preveu reduccions de línies i aules en tres centres de la ciutat. En concret, els centres afectats són l'Escoleta El Salvador, la Fundació ACI Sagrada Família - Les Esclaves- i els Salesians de Joan XXIII. Els tres centres han presentat al·legacions per evitar el tancament de les aules, però a més, amb el suport de les AMPAS i la federació de Sindicats Independents de l'Ensenyament (FSIE), convoquen a una concentració el 5 de maig, a les 20 hores a la plaça d'Espanya, per la llibertat d'educació educativa.

El projecte d'arranjament de la conselleria d'educació preveu el tancament de diverses aules i línies en centres educatius concertats i l'apertura de noves aules en alguns públics. L'objectiu, segons informen de la conselleria, és tindre una visió de conjunt de les demandes en un barri o municipi, i autoritzar o no les unitats depenent d'aquesta visió global. Així, en Alcoi, s'ha pres la decisió d'eliminar dos línies d'infantil a El Salvador i Les Esclaves, i una de secundària dels Salesians de Joan XXIII; i obrir dos noves línies en els col·legis públics El Romeral i Miguel Hernández.

El primer problema que veuen des dels centres afectats és que no s'han esperat que s'inicie el període de matriculació. Tant des de El Salvador com des de Les Esclaves, tenen la previsió d'arribar a la ràtio per aula, per tant, asseguren que no es tracta d'un cas de falta de demanda. En el cas dels Salesians, és per continuar amb la promoció que acaba ara sisé, i que hauran de canviar de centre per no tindre concedida la nova aula.

Per altra banda, els centres concertats consideren que es tracta d'una decisió que no respecta el dret a la lliure elecció del centre. El director de les Esclaves, Juan Francisco Álvarez, confia en què "no es duga a terme, i que els alumnes que hagen triat un centre amb demanda social puguen entrar i l'administració no ho impedisca".

A més a més, els centres educatius alerten que, en cas de seguir endavant amb la proposta de conselleria, suposaria la reducció de llocs de treball, tant docents com no docents, per l'obligada reestructuració als col·legis.

I per últim, tot i que no menys important, està el cas peculiar d'Alcoi, on tenim 10 col·legis concertats i 4 públics. Els col·legis concertats són, en molts dels casos, familiars, on s'atén de manera individualitzada a l'alumne. Molts d'ells tenen el suport de fundacions de caràcter catòlic, però la confessió del centre no és un dels principals aspectes a l'hora de triar col·legi per a moltes famílies. En molts casos, la relació directa amb el centre, com antic alumne per exemple; la relació del col·legi amb el barri; o el fet de conéixer a altres alumnes o professors són raons que primen més. A banda, és clar, de les diferents metodologies que té cada col·legi i que també són molt valorades pels pares.

 

Amb suport de AMPAS i Sindicat

Esther Satorre, presidenta de l'AMPA de les Esclaves, i en mom de totes les AMPAS dels col·legis concertats, ha animat a pares i famílies a participar en la concentració per evitar el tancament d'aquestes aules. Tindrà lloc el dijous 5 de maig a les 20 hores a la plaça d'Espanya.

Des del FSIE, la Federació de Sindicats Independents de l'Ensenyament, i majoritari en Alcoi, convoquen també a treballadors de l'ensenyament concertat de tota la comarca. Asseguren des del sindicat que "vivim temps complicats per l'ensenyança concertada". A més, el FSIE recorda que l'últim Consell Escolar Municipal, reunit fa pocs dies, també ha donat suport a aquesta reivindicació.

 

Els centres afectats: les Esclaves, El Salvador i Salesians Joan XXIII

El projecte de la conselleria preveu reduccions en aules de tres centres, tot i que des dels tres s'han presentat les al·legacions pertinents per evitar aquesta decisió, i ara estan a espera de la contestació per part de conselleria que hauria d'arribar abans que comence el període de matriculació el 9 de maig.

En el cas de El Salvador, es vol eliminar l'aula de 3 anys. El col·legi ofereix educació d'1 a 6 anys, així que des del centre consideren que "ens parteixen per la meitat". El Salvador està adscrita a Sant Roc, i molts dels alumnes que entren ho fan per continuar els estudis en aquest col·legi, però en l'eliminació d'aquesta aula compliquen la situació. Marisa Bernabeu, directora de El Salvador, explica que tenen previsió elevada de matriculació per a l'aula de 3 anys que es vol eliminar.

Segons les previsions de la conselleria d'educació, el col·legi de Les Esclaves també podria perdre una aula d'infantil. El director Juan Francisco Álvarez assegura que la previsió de matriculació per al primer curs d'infantil és d'omplir dos aules superant la ràtio mínima, i per això confien que, amb les al·legacions presentades, els canvis no tiren endavant.

El cas dels Salesians de Joan XXIII és diferent. El centre ha crescut a mida que creixien els alumnes de la primera promoció. Ara han arribat a sisé, i confiaven a continuar primer d'ESO en el mateix centre, però el programa d'arranjament escolar no coincideix aquesta aula als Salesians. El director del centre Vicente Picó assegura que "la raó que ens donen és que la necessitat ja s'atén en altres centres, però és un motiu fals i sense lògica. No caben en cap altre col·legi de la zona i tenen el dret a continuar en el mateix col·legi on van començar".

 

Notícia editada per una errada respecte a la possible aula afectada del el col·legi Les Esclaves, que queda modificat en aquesta versió de la notícia . Fer notar que es tracta d'una decisió no tancada de conselleria a hores d'ara pendent de la resolució d'al·legacions.