El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

Article d'opinió de Joan Jordà,

Joan Jordà

La condemna a l'oblit

Sent hagut educat per la nostra tan lloada democràcia, em veig davant d'una situació com menys compromesa, tots els valors que em van ser inculcats s…

Sent hagut educat per la nostra tan lloada democràcia, em veig davant d'una situació com menys compromesa, tots els valors que em van ser inculcats s'han topat davant meu com la mentida que sempre ha sigut.

Malgrat haver estudiat la història més recent d'Espanya durant l'ESO, no va ser adequat a la meva època parlar dels refugiats Espanyols a camps de concentració estrangers entre totes les altres barbàries. Fa uns anys rebuscant vaig topar amb un antic periòdic del 1995 allà va començar el meu descobriment de la veritat que va assolar als meus avis i que per no haver conegut anteriorment mai vaig poder preguntar.

A dia d'avui gràcies a les cartes, documents i records que la meva àvia va guardar, als documents accessibles a través d'internet i als voluntaris que treballen per mantenir el memorial de Mauthausen, hem aconseguit recuperar molts trossos de la història que una vegada va estar viva, però la major part romandrà oblidada per sempre perquè no vam ser prou valents i vam decidir oblidar.

Per això és tan important ara més que mai, la recuperació de la memòria que ens pertany a tots però sobretot recuperar la veritat que pot reinstituir l'honor d'aquells herois i màrtirs Espanyols en cunetes o exiliats per tot el mon.

Els nostres avis van ser acaronats per la guerra civil, els nostres pares per la dictadura i nosaltres per l'oblit.

Joan Jordà