El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

La contaminació atmosfèrica per ozó a les nostres comarques perjudica boscos i cultius

El transport motoritzat és un dels pricipals responsables de la contaminació per ozó troposfèric.

La contaminació per ozó pot fer caure fins a un 40% el rendiment de cultius com la creïlla, les tomaques, els cítrics, els melons o el blat.

La Colla Ecologista La Carrasca-Ecologistes en Acció ha conclòs mitjançant una anàlisi que la contaminació atmosfèrica per ozó a les nostres comarques supera "àmpliament" els límits establerts legalment per a la protecció de la vegetació. Aquest límit es troba establit legalment en 18.000 µg/m3·h, el qual ha sigut superat en Alcoi fins als 25.161 µg/m3·h de mitjana entre els anys 2014 i 2018.

El grup ecologista considera que aquesta situació és "greu", i fonamenta la seua anàlisi en les estacions de mesurament d'Alcoi i d'Ontinyent, on el valor objectiu per a la protecció de la vegetació establit legalment (18.000 µg/m3·h) és àmpliament superat des de l'any 2014 fins al 2018. Apunten que la situació "és encara pitjor" si es compara amb l'objectiu a llarg termini, que ha de ser de 6.000 µg/m3·h.

Els valors a les comarques de l'interior s'emmarquen en les 14 zones i 4 aglomeracions (principals nuclis de població) de qualitat de l'aire en què està estructurat el País Valencià. Les nostres comarques es troben en l'anomenada ES1012 Bètica-Serpis (Àrea Interior), que inclou una estació a Alcoi ("Verge dels Lliris") i una altra a Ontinyent, tots dos part de la Xarxa de Vigilància i Control de la Contaminació Atmosfèrica de la Generalitat Valenciana.

Plans de millora de la qualitat de l'aire

Ecologistes en Acció, organització de la qual forma part la Colla Ecologista La Carrasca, ha demanat a les diferents comunitats autònomes que posen en marxa sense més dilació plans de reducció de l'ozó. Entre les principals vies d'actuació que proposen es troba la reducció de desplaçaments mitjançant un nou model urbanístic; la potenciació del transport públic; la millora del ferrocarril; o recuperar els incentius per a la generació elèctrica renovable, entre altres.

Riscos de l'ozó troposfèric

L'ozó troposfèric és molt nociu per a la salut i el medi ambient, a diferència de l'ozó protector que es troba en les capes altes de l'atmosfera, que actua com a filtre de les radiacions ultraviolades solars. Es considera que és el contaminant atmosfèric més nociu a escala mundial per a la vegetació, ja que causa danys als boscos i pèrdues milionàries de producció en els cultius. Les concentracions d'ozó són més altes en les zones de muntanya, aquest fet es va poder constatar en la Font Roja, en 1996 i 1997, quan la Conselleria de Medi Ambient va instal·lar al Parc Natural una estació mòbil de mesurament de la qualitat de l'aire.