El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

Article d'opinió de Aricle del periodista Natxo Lara,

Aricle del periodista Natxo Lara

La Contestana

Li furte l'amic Tono Revert una foto del Facebook de la mítica Contestana que m'ha fet viatjar (la foto) uns 25 o 30 anys arrere, i m'ha fet pensar l'absoluta revolució tecnològica que hem patit -o gaudit- en aquest període de temps.Natxo Lara

Li furte l'amic Tono Revert una foto del Facebook de la mítica Contestana que m'ha fet viatjar (la foto) uns 25 o 30 anys arrere, i m'ha fet pensar l'absoluta revolució tecnològica que hem patit -o gaudit- en aquest període de temps.

Els que tenim més de 30 anys hem agafat alguna vegada eixa enorme llauna de tonyina anomenada 'Contestana', un mitjà de transport absolutament necessari i imprescindible per a baixar a festes de Cocentaina i sobretot a les casetes de la Plana de Muro o de la mateixa vila comtal. Eren temps en els quals no hi havia cotxes. Bo, sí que hi havia, però un per família i normalment el portava el pare. Els germans majors o els col·legues no tenien cotxes. Com ara, tampoc hi havia un tramvia ni un tren que isquera cap a Cocentaina a les 6 del matí o a les 21 de la nit... uns horaris ideals. Això, com dic, no ha canviat en 25 anys.

Agafar la Contestana en la 'Plaça del Moonlight', en Alçamora o en la BMW era tot una aventura. Per allò dels horaris no-sincronitzats, pel no-aire condicionat i pel fet de tardar més de mitja hora a arribar a Cocentaina. Eren altres temps, no tant llunyans, però altres temps. Perdre la vesprada baixant a Muro era el més normal.

Les coses han canviat i han millorat. No només per la Tecnologia, també per la gestió del temps: Ja no perdem una vesprada sencera per traslladar-se a una localitat que es troba a 6 quilòmetres. Ara els germans majors (i menors ) tenen el seu propi cotxe. Hi ha una autovia meravellosa i aire condicionat als cotxes.

Hem avançat i des d'Alacant s'arriba en AVE a Madrid en dues hores,i a València en 50 minuts en cotxe. Si el iaio alçara el cap, no s'ho creuria... perquè ell tardava dues hores a arribar a Gandia.

Hi ha millores substancials, tecnologia puntera, però només per als de la capital. Nosaltres avancem pel que fa a les coses que controla la Globalitat; però els xicotets detalls, segueixen igual o pitjor. El tren a Xàtiva és infumable, un insult per al segle XXI, i tardem quasi més a anar des d'ací a l'estació de l'AVE perduda de Villena que de Villena a Madrid en AVE (exagere, però no tant).

Ser de segona o tercera divisió és el nostre destí, almenys en infraestructures, l'eina que serveix per a vertebrar, per a créixer, atraure inversions... però no em canvie per ningú de Madrid. El cole de la meua xiqueta està a 4 minuts de casa, el meu equip és l'Alcoyano i conec a quasi tots els del meu carrer.

Natxo Lara

 

Aricle del periodista Natxo Lara