El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

La correspondència de Joan Valls, un important registre dels canvis urbanístics al nostre país

La col·lecció és un extracte de l'arxiu del poeta alcoià, ubicat a l'Arxiu Municipal i en permanent estudi, que conserva documentació ben diversa sobre l'Alcoi del segle XX.

L’arxiu personal del poeta conserva un important volum de targetes postals que Valls va rebre d'escriptors d'arreu del país. Una mostra d'aquestes postals estarà exhibida durant els pròxims dos mesos a la sala de lectura de la Biblioteca Central d'Alcoi.

Les postals rebudes per Valls al llarg de la seua vida són testimoni d'una època passada, amb imatges de diferents ciutats, i que poden ajudar a contrastar l'actual realitat urbanística amb la d'altres dècades. D'entre la selecció de correspondència es poden trobar postals de ciutats valencianes com Piles o Benidorm, i que evidencien els inicis de l'expansió urbanística a la costa llevantina. També es poden apreciar postals procedents de l'estranger, com per exemple de la ciutat italiana de Florència. La col·lecció és un extracte de l'arxiu del poeta alcoià, ubicat a l'Arxiu Municipal i en permanent estudi, que conserva documentació ben diversa sobre l'Alcoi del segle XX.

Història de les tergetes postals

Les primeres targetes postals (TP) es van fabricar sota la forma d'enter postal, és a dir, amb el segell de franqueig imprés a l'anvers. Més tard, es va autoritzar l'edició privada de TP sense franqueig previ, amb el que es va desenvolupar la TP il·lustrada, que va passar de ser un mer mitjà de comunicació a ser un objecte popular d'interés artístic i documental, la qual cosa va atreure els col·leccionistes. El massiu ús de les TP als països industrialitzats va conduir a la creació en 1874 de la Unió Postal Universal i l'estandardització de la grandària de les targetes a 14x9 cm.

Va ser a Gran Bretanya on es va consolidar el format de la TP en dividir mitjançant una línia l'anvers de la postal en dues parts, el costat esquerre per a l'escriptura i el dret per a l'adreça. Aquesta mesura va ser recollida en 1905 per la Unió Postal Universal, any en què a més va començar a popularitzar-se la impressió de les TP fotogràfiques.