El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

La Cova de l'Or de Beniarrés comptarà amb visites guiades i un renovat Centre d'Interpretació

Visita a l'exposició de la Cova de l'Or al MARQ / AM

Les visites guiades començaran en gener.

Per a molts és desconeguda, però la Cova de l'Or de Beniarrés és un important jaciment arqueològic que ara la Fundació MARQ, l'Ajuntament de Beniarrés i la Diputació han posat en valor. Des de Diputació asseguren que ha resultat "imprescindible per al coneixement del Neolític".

La cova fou descoberta als anys 30 i a poc a poc ha anat coneixent-se més, Ja al segle XXI, el MARQ ha fet algunes intervencions. La diputada de Cultura, Julia Parra, destaca la importància de comptar amb "un nou espai museístic que servirà de reclam cultural i turístic".

El recorregut que s'ha aconseguit dissenyar amb 105.000 euros inclou el renovat Centre d'Interpretació i la Cova. L'adequació del jaciment a Beniarrés coincideix amb la inauguració al MARQ d'una mostra sobre aquesta cova de les nostres comarques al MARQ. Les visites començaran en gener. A la inauguració de la mostra, a banda de Parra i altres autoritats, han estat presents Miguel Ángel Sanchís, alcalde de Beniarrés; José Alberto Cortés, gerent de la Fundació MARQ; el director del MARQ, Manuel Olcina; i els comissaris de la mostra, Jorge Soler i Rafael Pérez.

El conservador de Prehistòria i comissari de la mostra, Jorge Soler, ha explicat que l'objectiu d'aquesta nova proposta és posar en valor aquest important enclavament arqueològic de la serra del Benicadell que ha resultat imprescindible per al coneixement del Neolític en la façana mediterrània de la península Ibèrica. Rafael Pérez, un altre dels comissaris de l'exposició, ha explicat que l'evocació del santuari ha inspirat el projecte d'adequació per a recuperar l'embocadura de la cavitat, netejant l'interior i disposant sota l'òcul de l'entrada figures a escala humana. A més, s'ha condicionat l'exterior per a les visites i s'ha millorat l'accés amb una passarel·la que permet visitar l'interior i submergir-se en l'ambient d'aquells primers neolítics. Aquests treballs han requerit una inversió de 105.000 euros realitzada en quatre anualitats que es completarà amb 25.000 euros més per a conservació i divulgació.

Els elements materials trobats en la Cova de l’Or testimonien la importància de l'ocupació en el Neolític Antic (5500-5000 a. C.), quan la cova va constituir un lloc idoni per a l'habitació. La troballa d'un important repertori de ceràmica simbòlica l'assenyala com un lloc especial, un santuari on podrien haver-se realitzat cerimònies i ritus.