El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

La Cova de l'or, l'evolució neolítica a El Comtat

La Cova d'or
  • La seua riquesa arqueològica i els objectes trobats a la cova, fan que siga un emplaçament clau a les nostres comarques.

Avui vos presentem la Cova de L’Or, un jaciment arqueològic que es troba al municipi de Beniarrés, un encantador poble de la comarca El Comtat. Es tracta d’un emplaçament neolític que es data al 5.600 aC i concretament es troba a les faldes del Benicadell.

D'aquesta cova s'han extret diverses peces ceràmiques i òssies que podem veure-les exposades al Museu de la Prehistòria de València, així com al Museu Arqueològic Municipal Camil Visedo i Moltó d'Alcoi.

Concretament el Vas de l'Orant, trobada a la Cova de L'Or, està exposat al Museu Arqueològic d'Alcoi i té relació amb una de les pintures de La Sarga. A més a més, com a curiositat i importància prehistòrica i arqueològica que posseeix aquesta peça i la seua bona conservació, ha estat traslladada a altres museus per a col·leccions exclusives i temporals perquè els visitants d’altres ciutats pogueren contemplar-la, conéixer-la i veure la seua decoració realitzada amb una petxina.

La cova en si, ens descobreix l'evolució del neolític valencià. Si ens endinsem al passat, comprovaríem que consta d'excel·lents condicions d'habitabilitat, ja que està formada per una gran sala allargada, d'uns 24 metres de profunditat, en la qual es feia possible la convivència i l'emmagatzematge de recursos alimentaris com l'ordi i el blat, crucials per a sobreviure en aquell moment. Ara per ara, encara podem trobar llavors carbonitzades dins de la cova. També és important saber, que amb el descobriment de la Cova de l’Or, s’ha investigat sobre l'evolució del neolític amb els primers animals domèstics, destinats a treballar els terrenys de la zona.

Des de la cova podem gaudir d’unes espectaculars vistes del Pantà de Beniarrés, així com del majestuós Benicadell, encara que de moment no podem visitar-la, ja que es troba tancada perquè estan habilitant els accessos amb passarel·les i també per la situació d’alarma a causa de la pandèmia, però per a un futur pròxim tindrem un accés més condicionat.

 

Amb paciència, esperaré amb tots vosaltres el moment de poder visitar-la, mentrestant continuaré somiant amb l’evolució que van fer, a la nostra comarca, els nostres avantpassats.

 

Fins al pròxim descobriment!

Nuria Verdú Dauder

Alumna del Cicle Formatiu de Guia, Informació

i Assistències Turístiques de l’IES Serra Mariola