El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

La crítica es converteix en 'Nanos' al Raval de Cocentaina

Nanos de Cocentaina a 2017 / AM
Dimecres 7 de març des de les 9 h

No us espanteu si veieu ninots de drap el dimecres 7 de març al barri del Raval de Cocentaina. Significa que hi han arribat els 'Nanos', uns ninots que van acompanyats d'uns cartells mitjançant els quals expressen la seua crítica, o bé positiva o bé negativa. La festa consisteix a criticar la persona que representa el perot. Aquesta festa tan genuïna de Cocentaina comença a les 9 h.

Una de les característiques d'aquesta festa és que s'involucren persones de totes les edats, ja que participen els centres educatius i gent que ha viscut al Raval 'tota la vida'. Actualment, els nanos s'exposen al mig del carrer o arrimats a les parets de les cases sota la vigilància de les persones que els han fet. Així mateix, abans tan sols podien estar exposats des de l'alba fins a les dotze del migdia, perquè l'autoritat municipal els feia retirar. Abans es feien llevar perquè no a tothom agradava la crítica, però ara 'el poder' (l'Ajuntament) fa tots els possibles perquè aquesta festa perdure en el temps.

Les persones més majors conten com han sigut les crítiques històricament. Abans tenien un caire més local (per exemple, parlaven de les males condicions dels carrers), i ara hi ha 'Nanos' de tot el territori valencià i espanyol. Cocentaina és un dels pocs municipis on es conserva aquesta festa.