El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

La cuca papera, un insecte verinós a la Vall d’Albaida

Els colors cridaners serveixen per a advertir els possibles depredadors.
  • La protectora d’Animals de la Vall d’Albaida aconsella anar molt amb compte amb les mascotes.
  • El verí d’aquest insecte pot provocar irritacions a la pell, vòmits i anomalies en l’aparell urinari.
  • Aquests escarabats poden arribar a mesurar fins a 8 centímetres.

Recentment entrada la primavera, els primers exemplars de cuca papera, l’insecte que causa alarma any rere any entre els municipis de la Vall d’Albaida, habiten les nostres muntanyes. Com de perillós pot resultar el contacte amb aquesta espècie?

Tot i que l’esclat dels adults de l'anomenat escarabat butllofer (insecte també conegut com cuca papera) té lloc durant el mes d’abril, les veïnes i veïns de la Vall d’Albaida han començat a trobar-se amb aquesta espècie als voltants de les nostres muntanyes. Es tracta d’una espècie xeròfila, per la qual cosa el seu hàbitat es troba a les zones pròximes als boscos (fins als 3.000 metres d’altitud aproximadament), a les zones d'arbres baixos, esbarzers o inclús en zones rocoses amb molt escassa cobertura vegetal.

La cuca papera és un insecte que no presenta ales membranoses, i per això no pot volar. Amb el cap i el tòrax poc desenvolupat i punteguts, els exemplars poden variar entre els 8 mil·límetres i els 5 centímetres de grandària, tot i que en casos puntuals es poden trobar de quasi 8 centímetres. Les bandes de color roig, groc o taronja de la part posterior serveixen a l’insecte per a advertir de la seua perillositat els seus depredadors.

Una de les principals preocupacions d’aquest insecte és el seu verí, i és que els escarabats butllofers, davant una situació d’amenaça, llencen una substància oliosa molt tòxica que pot provocar irritacions i erupcions a la pell. Es tracta d’una substància anomenada cantaridina que, a banda d’aquestes alteracions en la pell, pot provocar vòmits, diarrea, anomalies en l’aparell urinari.

A més, respecte dels animals de companyia, des de la Protectora d’Animals de la Vall d’Albaida adverteixen de la necessitat d’extremar les precaucions per a evitar possibles intoxicacions.