El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

La difícil solució per a la invasió dels 'paseantes' en les entrades de Moros i Cristians d'Alcoi

AM elabora un reportatge audiovisual amb el catàleg de 'paseantes' que desllueixen la Festa

El directiu de la pròpia filà que es situa entre el cabo i l'esquadra de negres cada cinc minuts per dir-los que s'afanyen; els que no troben les cadires; els que fan una tertúlia perquè fa vint anys que no es veuen, el fotògraf que es fa el despistat; els moros que pugen Sant Nicolau pel matí i els cristians de vesprada... són una mostra del catàleg de 'paseantes' que hem trobat en l'entrada de 2016 i que queden reflectits al vídeo adjunt. Un problema seriós que desllueix les desfilades i que l'Associació vol afrontar creant rutes alternatives de pas per Sant Francesc o Santa Rita Vídeo-Reportatge de 2 minuts sobre el catàleg de 'paseantes'

Vídeo-Reportatge de 2 minuts sobre el catàleg de 'paseantes'

Molt difícil de regular, com la presència massiva de reporters gràfics, que tot i estar obligats a portar un jupetí identificatiu, es colen sense que poc o res es puga fer. El tema dels batejats 'paseantes' també comença a ser preocupant per a una festa d'interés turístic internacional.

Els 'paseantes' són aquells -festers o no- que envaeixen els carrers per on transiten les desfilades per motius diversos i que realment fan fàstic aquells que es troben degudament asseguts a les seues cadires.

Hi ha algunes solucions possibles, però l'Associació de Sant Jordi ja ha avançat que podria passar per fer ús de la pedagogia i per fer entendre tothom, que la Festa ha d'anar pel ser recorregut, i que els carrers Sant Francesc o Casablanca (paral.lels a Sant Nicolau) i Santa Rita (perpendicular) poden ser les rutes alternatives. De fet ja ho són, però potser caldria assenyalar-les.

Altres localitats amb Moros i Cristians protegeixen el recorregut amb una separació de corda o de tela; una solució que allunya el contacte del 'miró' amb els festers en formació  i que en trams com ara el de Sant Nicolauet -on 10 festers en esquadra passen molt just- sembla inviable.

Qualsevol altra mesura que no siga la de l'educació -que potser no s'aconsegueix en un ni dos anys- tampoc pareix adequada, perquè augmentar la presència de policíes locals o membres de l'Associació no faria més que ampliar el nombre de persones enmig de les desfilades.

Les mateixes filaes també estan en disposició de promoure les solucions que s'adopten per a aquest problema fent entendre els festers -la majoria de 'paseantes' son integrants de les 28 entitats mores i cristianes- que aquest assumpte no li fa bé l'espectacle més important d'Alcoi.