El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

La Falla de Lionel Grau

La Falla de Lionel
  • Un monumet de 2020 obra de l'artista Vicente Llácer dedicat al 'Capità Moro'

Sorpresa agradable per a la família de l'industrial alcoià León Grau, que ja ens va deixar fa ara 5 anys i que va generar riquesa comuna en Alcoi i comarca i a qui se li atribueix -entre d'altres- l'autoria de la frase 'Això ho pague Jo'. La Falla del Duc, a València, ha dedicat el seu monument d'enguany a la figura del Capità Moro.

Consultada la família de León Grau -Lionel- al respecte, ens han aclarit que no hi ha -que ells sàpien- cap vinculació amb aquesta falla valenciana, ni els seus representants, ni tampoc amb la filà Barbarescos, a la qual pertanyia l'industrial alcoià.

El cert és que aquesta important Falla valenciana ha dedicat el monument al Capità Moro. I cada any a Alcoi hi ha un capità moro, però un va marcar estil, tendència i recorregut. Lionel. El mecenes alcoià fou capità el 1998 amb els Barbarescos, i a banda de ser un exemple com a empresari i col.laborador amb la Societat del seu entorn, és responsable de la frase: 'Això ho pague jo'. Una expressió absolutament popularitzada i asseguda al vocabulari típic valencià. No tot el món ho sap, però el capità moro autèntic és Lionel.

 


Aquesta Falla valenciana ha plantat un gran moro i li l'ha dedicat a León Grau, desaparegut fa ara justament 5 anys. També a l'humorista Xavi Castillo, a qui agraeixen que haja popularitzat el personatge que apareix, pràcticament en tots els seus espectacles i gags. L'últim, en la seua pròpia vacunació del Covid.