El tiempo - Tutiempo.net
Alcoi
El temps

La febre del caragol s'estén pels carrers d'Alcoi

Fins a 30 caragols gegants habitaran al País Valencià i l'Alameda

Després d'observar l'èxit de la "moda carakol", José Miguel Piñero s'ha decidit a donar un pas més. I per aconseguir això, comptarà amb l'ajuda d'alguns dels artistes alcoians més prolífics del moment, així com de joves promeses. En paraules del propi artífex de la idea, es tracta "d'una increïble exposició urbana d'artistes que aporten la seua original visió prenent com a llenç comú al mol·lusc gasteròpode més famós de tots els temps".

Després d'uns anys viatjant per tot el món i fixant la seua casa als llocs més insospitats, ara els caragols alcoians trien els carrers Alameda i País Valencià d'Alcoi per a quedar-se una temporada. Pot ser, aquest projecte us pot resultar un tant familiar. I és que té la seua inspiració en una exposició urbana celebrada ja a altres indrets de la geografia mundial, però que en compte de caragols, emprava vaques gegants com a objectius dels artistes. L'anomenada com a "Cow Parade", va resultar tot un èxit a ciutats com Nova York, Chicago, Milà, Londres o Tòquio. Doncs bé, ara és el torn dels caragols.

Tot i que Alcoi i Zurich (bressol de la "cow parade") no tenen res a veure... els començaments, almenys, són esperançadors: artistes locals del renom d'Antoni Miró, Álex Alemany, Manolo Arjona, Juan Ignacio Trelis, Germán Aracil, Alejandro Soler, l'equip Copèrnic, Manolo Antolí, Miguel Peidro, Domingo Millán, Dori Cantó, Chimo Canet, Benigne Andreu, Jordi Peidró, Vandesperl & Soci, Jose Piñero, El Taller de Piñero, el Col·lectiu de Grafiteros, o Trencadis, a més d'alumnes de l'Escola Industrial, la Escola de Diseny i els xiquets de l'Escola Municipal de Belles arts i Gormaget, ja es troben treballant en la seua particular versió del "Carakol" (com l'anomenen). Després d'unes setmanes treballant, afirmen que "els hi ha rococó, pop, new age, barrocs, al·lucinogens, hippies...i alguns, francament, indescriptibles. Precisament ací està la gràcia. Mai sabràs que tipus de 'carakol' et trobaràs molt a la vora".

La invasió dels caragols de Piñero arribarà a Alcoi a partir del mes de juny. I tot i portar la casa a les esquenes, han trobat uns amfitrions de luxe. Els comerciants dels negocis dels carrers País Valencià i Alameda els obriran les portes de les seues tendes per a que tinguen un sostre on passar les nits. Però de bon matí, ja els tindrem de nou als carrers.

L'orgull del 'carakol de Piñero'

José Piñero encara es sorprén quan recorda com va començar amb la idea dels adhesius. "Era quan va sorgir la moda de les pegatines del ruc català i el bou espanyol, i fugint d'això i fent un poc broma, ens vàrem decidir a fer-ne una amb un caragol", recorda. "Però no teníem la intenció de que fora un signe d'alcoiania ni res semblant, el que passa és que la gent ho va entendre així i va agradar, i per suposat nosaltres totalment encantats".

De fet, assenyalen, "poc importa que el caragol siga un animal menut, fràgil i amb tendència a arrossegar-se. Nosaltres estem super orgullosos d'ell". Gràcies a això, una iniciativa simpàtica que va començar quasi com un joc, va arribar al carrer d'una manera que ni tan sols ells havien somiat. Juntament amb el suport d'universitats, escoles, comerços, institucions, ciutadania i la il·lusió desbordada dels seus organitzadors (José Miguel Piñero, Rufino Mengual i Antonio Piñero).

 

 

ALCOI